Gazdaság

Devizahitelek: Rogán szerint a kormány egyezkedne a bankokkal

Ősznél előbb nemigen lesz mentőcsomag. Adókedvezményeket kaphatnának a bankok, ha cserébe csökkentenék az adósok terheit.

Az AB a devizahiteles szerződésekről

Rogán Antal frakcióvezető a Hír TV-n beszélt arról, hogy amennyiben a bankok hajlandóak lennének enyhíteni a devizaadósok terhein, akkor a kormány cserében hajlana arra, hogy csökkentse a bankadót. Nem eltörlésről lenne szó, csak csökkentésről.

Egy kis pressziót is gyakorolt, emlékeztetve arra, hogy az Alkotmánybíróság döntésében felhatalmazta a parlamentet: visszamenőlegesen szabályozhatják a devizahitel-szerződések aránytalanságait.

A Kúria a devizahiteles szerződésekről

Rogán úgy véli, az Országgyűlés még az idén döntést hozhat az ügyben, és kialakulhat az a menetrend, ami alapján végleg kivezethetik a devizahiteleket.

A Magyar Nemzet értesülései szerint a Kúria május vége helyett csak őszre egészítheti ki decemberi jogegységi döntését a még nyitva lévő kérdésekben. Így a törvényhozás majd csak ezután dönthet a hiteladósok megsegítéséről.

Az Európai Bíróságtól viszont április 30-án fontos útmutatás érkezhet a témában (mikor átlátható a banki szerződésmódosítás), amit a Kúria feltétlen megvár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik