Gazdaság

Jöhet még egy kis unortodoxia

Persze lehetnek befektetésbarát intézkedések is. De ha mégis gond lenne a költségvetéssel, akkor valakinek be kell majd fizetnie egy kis pluszadót.

A jelentős arányú Fidesz-győzelmet nagyjából előre beárazták a pénzpiaci szereplők, így a választás (eddig) nemigen rengette meg a pénzpiacokat, a forint is csak egészen enyhe gyengüléssel reagált hétfőn, kedden pedig még a péntekinél is jobb formában van (fél 11 körül például 305 forintnál is kevesebbet kellett adni egy euróért). A jelentős arányú Fidesz-győzelmet nagyjából előre beárazták a szereplők.

De vajon mire számítanak a gazdasági élet szereplői? A vg.hu szakértőket kérdezett erről.

Hogyan tovább?

Folytatódhat a nem szokványos gazdaságpolitika

A Buda-Cash elemzői szerint erre lehet számítani. Kisebb korrekciók ugyan lehetnek, nagyobb fordulat nem, és az állam kiemelt hatalma megmaradhat. Szerintük egyedül talán az EU-ellenesség enyhülhet így az európai parlamenti választások előtt.

A Citigroup elemzői szerint nemigen csökkennek majd a vállalati különadók, akkor sem, ha erre teret adna a növekedés gyorsulása. Inkább szja-csökkentést valószínűsítenek erre az esetre.

A Buda-Cash csapata viszont úgy véli, lehet lazítás a különadóknál is, de ha megszorul a költségvetés, akkor biztosan megint a nagy tőzsdei cégeket szorongatják meg.

Az Erste Bank vezető közgazdásza szerint viszont piacbarátabb lesz a kormányzás, és kevésbé lesz a multik ellen a kabinet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik