Gazdaság

Mesés formában az iparunk

Az előzetes adatok szerint februárban 8,1 százalékkal nőtt a termelés mennyisége.

2014 februárjában – a KSH előzetes adatai alapján – az ipari termelés 8,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlan indexszel. A termelés az év első két hónapjában 7,1 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában. Tavaly ilyenkor a nyers adatok és a munkanaphatástól megtisztítottak is még az ipari termelés majdnem 4 százalékos csökkenését jelezték.

Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari termelési index februárban 1,6 százalékkal emelkedett. Tavaly ilyenkor ez a mutató plusz 0,9 százalékon állt.

Az export erősen fűtheti

Balatoni András, az ING Bank elemzője az MTI-nek kiemelte: nagyon markánsan nőtt az ipari termelés februárban. Különösen a havi növekedés kiugróan magas, 1,6 százalékos, ami mögött néhány autógyár termelésének felfutása állhat – mutatott rá. Hozzátette: az első félévben ez erősen fűtheti az ipari termelés és az export további gyorsulását.

Látszik, hogy felgyorsult Európa

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője elmondta, hogy tovább gyorsult az ipari termelés, amit a 2013-as alacsony bázis is segített. “Látszik, hogy felgyorsult Európa, és javul a felvevőpiacunk is” – fogalmazott. Hozzátette, hogy továbbra is a járműgyártás húzza az ipart.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik