Gazdaság

Fából vaskarika a képviselői vagyonnyilatkozat

A kevesebb képviselői hely miatt sok káder megélhetésbe kerülhet veszélybe. A képviselők valós vagyonosodásának követésére azonban nincs rálátás.

A képviselői vagyonnyilatkozatokat átolvasva leginkább feleslegesnek tűnik ebben a formájában ez a rendszer. Ha ugyanis hihetnénk a bevallásoknak szinte minden képviselővel nap mint nap kellene találkoznunk a metrón és a villamosan. Mert papíron alig valakinek van közülük autója – írta a Figyelő.

Hogy mennyire képtelenség a nyilatkozatokkal elképzelt ellenőrzés a vagyonosodásnál, arra példaként felhozták azt is, hogy Orbán lánya, Ráhel is kapott egy lakást a Gellérthegy lábánál. De nem tudhatjuk, miből fizették azt a szülők.

Ennél még cifrább, hogy az átlátszó.hu értesülései szerint a gázbizniszből is nagyot hasító Garancsi István lakásában lakik Orbán Gáspár. Egy normálisan működő országban ez igencsak komoly kérdéseket vetne fel. Ám a magyar közvélemény ingerküszöbét ez sem karcolta meg – jegyzi meg a lap.

Vagyonnyilatkozat

A vagyonnyilatkozatok rendszerének értelmetlenségére az is rávilágít, ahogy Rogán Antal a tények napvilágra kerülését követően módosítgatja sajátját, és a szomszédjában lakó Varga Mihály is erre kényszerült.

Összeállításukban összegyűjtötték a ciklus legszembeötlőbb vagyonosodási eseteit, és megnéztük, a feltűnő eseteknek lettek-e következményei. Emellett a négy parlamenti párt elnökének ciklus eleji és legutolsó vagyonnyilatkozatát is megvizsgálták, hogy ezek alapján ítélhessék meg vagyongyarapodásukat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik