Gazdaság

MNB: Újabb kamatvágás jöhet

Kamatdöntő ülést tart kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa, az elemzők többsége pedig 10 bázispontos kamatvágást vár.

Így a mostani 2,7 százalékról 2,6 százalékra mérséklődhet a jegybanki alapkamat. Az MNB egyúttal kedden publikálja legfrissebb inflációs jelentését is – írja az MTI.

Ebben a ciklusban az utolsó

A Reuters által megkérdezett elemzők többsége szerint az MNB Monetáris Tanácsa folytatja a kamatcsökkentést a jövő keddi ülésén, 10 bázispontos lesz a kamatvágás, ami egyben az utolsó lesz a mostani kamatcsökkentési ciklusban. A felmérésbe bevont 22 elemző közül 14 szakember szerint a kamat 10 bázisponttal rekord-alacsony szintre, 2,6 százalékra csökken. Egy szakértő ennél nagyobb, 15 bázispontos kamatcsökkentésre számít, heten pedig arra, hogy már nem változik a kamatszint.

Az elemzők véleményének átlaga szerint az év végére 3 százalékra, 2015 végére 3,75 százalékra emelkedik a kamatszint.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) tavaly decemberben közzétett legutolsó inflációs jelentésében a lakossági fogyasztás és a beruházások gyorsuló növekedésével számolt a monetáris testület.

A decemberi inflációs jelentésben 2014-re 2,1 százalékos GDP-növekedést prognosztizáltak az MNB szakértői, 2015-re 2,4 százalékos bővülést várnak.

A decemberi jelentésből kitűnt, hogy 2014-ben 1,5 százalékkal nőnek a háztartások fogyasztási kiadásai, 2015-ben 1,8 százalékkal lehet nagyobb a lakossági fogyasztás a 2014-es szinthez képest.

Növekvő beruházások, bővülő export

A beruházások a tavalyi 3,5 százalékos növekedés után 7,4 százalékos lendületet vesznek 2014-ben, 2015-ben a beruházások a magasabb bázison 4,8 százalékkal növekednek tovább.

Az exportbővülés tekintetében decemberben 5,4 százalékos növekedést várt az MNB 2014-re, 2015-re 6,1 százalékkal nagyobb kivitelt prognosztizált a jegybanki elemzői csapat.

Az államháztartás egyensúlyát tekintve 2014-re a GDP-hez mért deficitet 2,5 százalékosra várta tavaly decemberben az MNB szakértői csapata, 2015-re az akkori előrejelzésben már 2,9 százalékos GDP-arányos deficit szerepelt.

Az inflációs jelentésében az MNB azzal érvelt, hogy a visszafogott belső kereslet, az alacsony importált inflációs nyomás, a dezinflációs hatású kormányzati intézkedések, valamint a mérséklődő inflációs várakozások együttesen az alacsony inflációs környezet fennmaradása mellett szólnak a jövőben is.

Az infláció a teljes előrejelzési horizonton a jegybank középtávú inflációs célja alatt alakulhat, és számszerűsítve 2014-ben 1,3 százalékos, 2015-ben 2,8 százalékos éves inflációt várt az MNB a decemberi prognózis szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik