Gazdaság

Még mindig nem kell a lengyeleknek az euró

Lengyelországnak nem kell elkapkodnia az euró bevezetését még az ukrán válság miatt sem, mivel az országra nézve az euróövezeti tagság kockázatai nem csökkentek - jelentette ki Marek Belka, a lengyel jegybank kormányzója egy Katowicében tartott előadáson.

Marek Belka múlt heti nyilatkozataiból még azt a következtetést lehetett levonni, hogy Lengyelország az ukrajnai válság okán fontolóra vette az euróbevezetés ütemtervének átgondolását. “Az euróövezeti tagság hátrányainak és előnyeinek mérlege most is ugyanúgy negatív Lengyelországra nézve, mint az ukrán válság előtt volt” – fogalmazott Marek Belka. “Ebből a szempontból nézve én nem sietném el a dolgot” – tette hozzá.

Ugyanakkor nem szabad elfeledkezni arról sem – hangsúlyozta, hogy mindaddig, amíg az ország nem lép be az euróövezetbe, “az integráció határán” billeg. Az euró bevezetése pedig “minden másnál jobban” integrálná Lengyelországot az európai gazdasági érdekkörbe.

Ahhoz, hogy csatlakozhasson a monetáris unióhoz, Lengyelországnak még három feltételt kell teljesítenie: javítania kell gazdasága versenyképességén, rugalmasabbá kell tennie munkaerőpiacát, valamint stabilizálnia kell költségvetését – mondta a jegybank kormányzója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik