Gazdaság

Halványan erősödött a forint

Kissé izmosodott a hazai fizetőeszköz árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtök reggelre a bankközi piacon.

Az eurót nem sokkal reggel hét óra előtt 313,39 forinton jegyezték. Előző este 313,72 forinton állt. Kilenc óra után még jobb formába került, lement 313 alá. Kedd reggel még (a meglepetés inflációs adat megjelenése előtt) 312 forint alatt volt egy euró, szerdán pedig többször is 314 forintnál többért jegyezték.

Elemzők egyébként több okból (például a kamatcsökkentési várakozások miatt) sem számítanak arra, hogy mostanában erősödne a forint.

A dollár 224,82 forintot ért csütörtök reggel a szerda esti 225,52 forint után.
A svájci frankot az előző esti 258,10 forint után 257,67 forinton, a japán jent a 2,1966 forint után 2,1904 forinton jegyezték.

Az euró tovább erősödött a dollárral szemben, kora reggel nem sokkal az 1,3940-es szint alatt forgott az előző esti 1,3910 dollár után.

Kinek jó ez?

Békesi László a Fidesz gazdaságpolitikáját elemző nagy cikkében így beszél a kormány árfolyampolitikájáról: Matolcsy rendületlenül vágja a kamatot, és ez rontja a forint árfolyamát. Ez rossz nemcsak a hiteladós lakosságnak és vállalkozásoknak, az import alapanyagokból termelő vállalkozásoknak, de az államnak is, amely devizában adósodik el. A gyenge forint nem növeli az exportot sem, mert annak magas importtartalma van, és nem segít a versenyképességben sem.

Békesi felteszi a kérdést, akkor kinek áll érdekében gyengíteni a forintot? A forint gyengülésére játszó spekulánsok között vannak-e bennfentes körök? És a pénzügyi felügyeleti szervek mennyire nyomoznak a forint ellen nyomuló „bűnös spekulánsok” ellen, ahogy azt a PSZÁF az OTP ellen spekuláló Soros György ellen példás gyorsasággal megtette?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik