Gazdaság

Hová tűnt hárommilliárd szál cigi?

Egy év alatt 12,5 milliárd szálról 9,3 milliárd szálra esett vissza a legális dohánypiac a NAV adatai szerint – írja a Világgazdaság.

Még soha nem vásároltak olyan kevés cigarettát Magyarországon, mint 2013-ban: 9,3 milliárd szál fogyott. Csak összehasonlításképp 2012-ben ez a szám 12,5 milliárd, 2011-ben pedig 13 milliárd volt. Azaz a legális dohánypiac negyede tűnt el tavaly a NAV jövedéki statisztikái szerint – derül ki a lap cikkéből.

A visszaesés oka legalább két tényező lehet: egyrészt kevesebb helyen lehet cigarettát venni, másrészt egy év alatt jelentősen, 20 százalékkal drágultak a dohánytermékek.

A cikk arról is beszámol, hogy magyar állam szerint pedig annyira jól működik a rendszer, hogy Ausztria is tanulhat belőle. Az osztrák fél szerint “a magyar dohány monopólium egy igen fejlett informatikai hálózatot épített az adattovábbítás érdekében, ami számukra is követendő jó példa” – közölte a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.

Egy szál cigi 50 helyett 30 forint

Mármint ha vágott dohányból készítjük. Egyre többen állnak át a vágott dohányra és a sodrásra, olyanok is, akik évtizedek óta ragaszkodnak egy cigarettamárkához, hisz így akár felére csökkenthetik egy szál cigaretta árát. Óriási biznisz a vágott dohány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik