Gazdaság

Durván gyengült a forint

Reggel óta erős lejtmenetbe kezdett ismét a forint, s ki tudja, hol fog megállni.

Bár a reggel nyugodtan indult, azóta megint gyengülni kezdett a forint. A keddi kamatdöntés után kissé megugrott, este 310,42 forintért jegyeztek egy eurót, szerda reggel 310,46 forintért. Viszont 9 óra előtt nem sokkal már 313 forinton felett is járt az árfolyam. Később libikókázott, 312 és 313 között. Délután, fél kettő előtt körül viszont már 314 fölött is járt egy ideig, ami rekord gyengülésnek számít.

A vártnál nagyobbat nyisszantottak

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 15 bázisponttal 2,70 százalékra, újabb történelmi mélypontra csökkentette a jegybanki alapkamatot keddi ülésén.

A döntéssel ismét meglepetést okoztak Matolcsyék, hiszen elemzők 10 bázispontos kamatcsökkentést vártak.

Sőt, valószínűleg Varga Mihály sem számított ekkora alapkamat-csökkentésre. Hiszen előzetesen finoman üzent az MNB-nek, mondván: reméli, a monetáris tanács keddi ülésén felelősen fogják értékelni, hogy milyen árfolyam viselhető el a költségvetésnek, jó az exportnak és a devizahiteleseknek. De ez nem jött be.

Elemzők számítottak rá, hogy a tegnapi, a vártnál nagyobb jegybanki kamatvágás miatt nehéz napok várhatnak a forintra. Úgy tűnik, itt az első ilyen nap.

Kik anyáznak most?

A devizahitelesek most nem a legszebb szövegkörnyezetben emlegethetik Matolcsy közvetlen rokonságát – a forint beszakadásával 3-5%-kal emelkedhetnek a törlesztőrészleteik. De az exportcégek sem tapsikolnak örömükben – az utazni vágyók bosszúságai és pluszköltségei már csak hab a tortán. További kárvallottak itt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik