Gazdaság

Varga bízik a jegybank döntésében

Varga Mihály nem örül a gyenge forintnak és bízik az erősödésében, ugyanis a költségvetést 300 forintnál olcsóbb euróval tervezték meg - a gazdasági miniszter erről kedden beszélt a TV2 Mokka című műsorában.

Varga Mihály reméli, a monetáris tanács keddi ülésén felelősen fogják értékelni, hogy milyen árfolyam viselhető el a költségvetésnek, jó az exportnak és a devizahiteleseknek.

Hozzáfűzte, hogy a forint gyengülése az amerikai központi bank szerepét betöltő Fed “pénzpumpájának” leállása mellett annak is a következménye, hogy a jegybanki alapkamat kevésbé vonzó azoknak, akik magyar állampapírt vásárolnának.

A gazdasági miniszter hangsúlyozta, hogy a költségvetést jelentős, 220 milliárd forintos tartalékkal tervezték meg, vagyis ha az euró árfolyama a tervezettnél magasabb szinten alakul, akkor van mihez nyúlni.

Ugyanakkor bízik abban, hogy a következő hónapokban az árfolyam korrigálódhat. Annál is inkább, mert a magyar gazdaság fundamentumai nem indokolják az alacsony árfolyamot – tette hozzá.

Varga Mihály úgy vélekedett: jó úton jár a munkahelyteremtés terén a kormányzat, mert egy év alatt 107 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma. Ám még jelentős tartalékokkal rendelkezik az ország, hiszen, miközben a hasonló lélekszámú Csehországban 5,1 millióan, Magyarországon csupán 4 millióan dolgoznak.

Ez azt jelenti, hogy a következő négy évben – amennyiben a választásokon újra bizalmat kap a jelenlegi kormányzat – még annál a 200 ezernél is több munkahelyet kívánnak teremteni, amit az elmúlt 4 esztendőben sikerült.

A gazdasági miniszter szerint ez annál is inkább lehetséges, mert az elmúlt év utolsó negyedévének adatai szerint az Európai Unió 28 tagállama közül Magyarország produkálta a negyedik legnagyobb gazdasági bővülést, és vezeti a visegrádi négyek mezőnyét is.

Ebben a helyzetben nem elképzelhetetlen a 4 százalékos növekedési ütem 2016-ra – mondta a politikus, hozzátéve: bebizonyították, hogy képesek növekedési pályára állítani a gazdaságot, az adósság csökkentése és a munkahelyek számának növelése mellett.

Arról is szólt, hogy a parlamentnek jóvá kell hagynia a paksi atomerőmű bővítéséhez kapcsolódó magyar-orosz pénzügyi szerződést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik