Gazdaság

Meglepő: a vártnál jobban nőtt a gazdaság

2013. negyedik negyedévében 2,7 százalékkal nőtt a GDP. Az eredmény az elemzőket is meglepte. Idén gyorsuló növekedésre számítanak.

Varga Mihály így kommentálta a jó hírt

A KSH gyorsbecslése alapján Magyarország bruttó hazai terméke 2013. IV. negyedévében 2,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. Pozsonyi Pál, a KSH főosztályvezetője kiemelte az adat kapcsán: utoljára 2006-ban volt a tavaly negyedik negyedévinél nagyobb éves GDP-javulás.

A növekedést alapvetően a mezőgazdaság, az ipar és az építőipar nemzetgazdasági ágak teljesítményének növekedése okozta. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint az előző negyedévhez viszonyítva 0,6 százalékkal növekedett a bruttó hazai termék.

A becslés korlátozott információs bázisra épül, így a végleges adatok a gyorsbecslésben közöltektől eltérhetnek.

A 2013-as év egészében a gazdaság a nyers adatok szerint 1,1 százalékkal nőtt 2012-höz képest, a naptárhatás kiszűrésével, valamint a szezonálisan és naptárhatástól megtisztított mutató szerint pedig egyaránt 1,2 százalékkal emelkedett.

Eltűnt az inflációs

Jobb a vártnál

Elemzők előzetesen 2,3 százalékos GDP-növekedésre számítottak, tehát az eredmény jobb a vártnál – írta a Portfolio.hu.

Szerintük az adat azért is mondható meglepetésnek, mert az előzetesen (havi adatokból) megfigyelhető részterületek nem teljesítettek különösebben jól 2013 végén. Az iparban – ahogy egy évvel korábban – újra eljött a lekonyulás, volumen alapon nem is volt bővülés a negyedik negyedévben.

Éppen ezért valószínű, hogy – bár éves alapon hozzájárulhatott a növekedéshez a szektor – a 0,6 százalékos negyedéves bővüléshez kevésbé járult hozzá. Érdekesség, hogy az elmúlt negyedévekben az ipari GDP rendre kisebb dinamikát mutatott, mint a termelési volumen, a friss számok alapján erős a gyanú, hogy ezúttal megfordulhatott a jelenség.

Tovább gyorsulhat idén a növekedés

A Takarékbank elemzője szerint is a várakozásokat meghaladó a friss növekedési szám. Felhasználási oldalon az export és a beruházások növekedése járulhatott a hozzá a növekedéshez, míg a fogyasztás növekedése szerény lehetett.

Suppan Gergely úgy becsli, az idei évben tovább gyorsulhat a növekedés a javuló külső és belső kilátások hatására. Az ipar és építőipar megrendeléseinek kiugró mértékű növekedése igen bíztató a közeljövőre nézve, míg az ipart az autógyártás idén várható érdemi bővülése is húzhatja, mivel 100 ezer darabot meghaladó mértékben növekedhet az autógyárak kibocsátása.

Balatoni András, az ING Bank vezető elemzője rámutatott: két egymást követő negyedévben is jelentős volt a gazdaság bővülése. Szerinte is kedvezőek a kilátások; az ipar és az építőipar növekedésére, valamint a belső fogyasztás és a beruházások fokozatos emelkedésére számít, és úgy véli, az idén 2-2,5 százalék között lehet az éves növekedés.

Az Erste Bank elemzői szerint az idén 1,9 százalékkal bővülhet a gazdaság, amit az export helyett már inkább a lakossági fogyasztás és a beruházások sokéves mélypontról való elrugaszkodása táplálhat.

Régiós összevetésben

Megemlíti, hogy a szűkebb, visegrádi régióban a magyar gazdaság növekedése igen hosszú idő után újra az élre került, csupán a lengyel GDP várható 2,9 százalékos utolsó negyedéves növekedése haladhatta meg a magyar értéket. 
Igen kellemes meglepetést okozott a cseh gazdaság, amely 1,6 százalékkal nőtt a harmadik negyedévhez képest, így az éves növekedés a várt 0,2 százalékos visszaesés helyett 0,8 százalékos lett.

A szlovák gazdaság 0,4 százalékkal nőtt egy negyedév, 1,5 százalékkal egy év alatt. Igen robusztus, 1,7 százalékos negyedéves, valamint 5,2 százalékos éves növekedést mutatott a román gazdaság, így alighanem a legjobb teljesítményt nyújtotta az EU-ban.

A német növekedés is jobb lett a vártnál

Szintén jó hír, hogy a német bruttó hazai termék (GDP) ár-, szezonális- és naptári hatásoktól megtisztítva az első becslés alapján 0,4 százalékkal nőtt a tavalyi negyedik negyedévben az előző negyedévhez képest. Az elemzők ugyanis előzetesen csak 0,3 százalékos bővülést vártak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik