Üzleti tippek

Így bővülhet a magyar autógyártás

A növekedésre és a munkahelyteremtésre koncentrálnak a világ autógyártói a következő időszakban: a cégek hatvan százaléka tervez bővítést egy éven belül – derül ki az EY legfrissebb globális felméréséből.

Heinczinger Róbert, az EY partnere szerint fontos kérdés, hogy a magyarországi autóipar milyen szinten részesedik majd ebből a globális növekedésből. Az egyértelmű, hogy idehaza is bővülésre lehet számítani, de ennek mértéke elmarad majd az ázsiai és amerikai piacokétól – tette hozzá.

A felmérés szerint (amelyben több mint 170 autóipari döntéshozót kérdeztek meg) jelentősen nőtt a globális piacokba vetett bizalom. A megkérdezettek 61 százaléka úgy véli, hogy javul a gazdaság teljesítménye nemzetközi szinten. Kétharmaduk 1-3 százalékos globális GDP-növekedéssel számol, egyötödük szerint pedig a 3 százalékot is meghaladhatja a bővülés mértéke.

A növekvő bizalom a vállalatok terveiben is megmutatkozik: a válaszadók 59 százaléka tervez munkahelyteremtést egy éven belül, 61 százalékuk mondta azt, hogy a növekedést tekinti elsődleges célnak a következő 12 hónapban.

Az autóipari cégek mintegy negyven százaléka tervez akvizíciót egy éven belül. A felvásárlások elsődleges indokaként piaci részesedésük növelését jelölték meg a döntéshozók. A nemzetközi befektetések célpontja India, Kína, Brazília, az Egyesült Államok és a Dél-Afrikai Köztársaság lesz.

Ajánlott videó