Gazdaság

Értettek a bankok Rogán fenyegetéséből

atm (atm)
atm (atm)

A bankszövetség ajánlására a bankok biztosítják, hogy legalább 100 ezer forint legyen az egyszeri készpénzfelvétel határa minden ATM-ből, míg korábban Rogán Antal szerint azzal trükköztek, hogy 50 ezer forintban maximalizálták a felvételt. Korábban Rogán Antal azt mondta, ha a bankok nem értenek a szóból, úgy járnak, mint Döbrögi.

Február 1-től minden nyilatkozó ügyfél ingyenesen hozzá tud jutni a törvény által előírt 150 ezer forinthoz havi kétszeri készpénzfelvétellel.

A szövetség elnöksége felkérte a magyarországi bankokat arra, hogy minden általuk üzemeltetett, vagy érdekeltségükbe tartozó bankjegykiadó automata (ATM) készpénzfelvételi határát legalább 100 ezer forintban határozzák meg. A közlemény szerint az ajánlást a bankszövetség tagjai elfogadták. Az ATM-ek döntő részben ugyan ma is megfelelnek ennek a feltételnek, de van, ahol ennél alacsonyabb a limit.

Döbrögi bankokat verne Rogán

Kedden Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője a TV2 Mokka című műsorában fenyegette meg a bankokat. “Nem érdemes trükközni, mert Ludas Matyi módjára, ahogy ő Döbrögin, háromszor fogjuk leverni rajtuk” – üzente a politikus.

A bankok trükközése ellen már februárban megemelheti a törvényben garantált ingyenes készpénzfelvételek számát a parlament – közölte a Fidesz frakcióvezetője. “A bankok megpróbálják átverni az embereket” – mondta Rogán Antal.

Értettek a szóból

Akkor példaként említette, hogy bár törvény rögzíti azt az állampolgári jogot, hogy mindenki ingyenesen vehessen fel – legfeljebb két részletre osztva – 150 ezer forintot a bankautomatákból, mégis rengeteg olyan berendezés van, amelyből maximum 50 ezer forintot lehet felvenni. “Ez nyilvánvaló átverési kísérlet a bankok részéről” – fogalmazott a frakcióvezető.

Rogán jelezte, a héten tárgyalnak a bankszövetséggel, és ha nem jutnak eredményre, akkor a február 13-áig tartó parlamenti ülésszakban keresztülvihetik azt a törvényt, amelyben megnövelik az ingyenes készpénzfelvételi lehetőségek számát, és szigorítják a bankokra vonatkozó szabályokat. Úgy tűnik, végül eredményre jutottak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik