Gazdaság

Lassan merünk többet vásárolni

Novemberben 4,8 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene, vagyis ennyivel többet vásároltunk, mint a megelőző évben.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi forgalom együtt 722 milliárd forint volt novemberben, 31 milliárd forinttal több, mint egy évvel korábban.

Mennyiségre pedig (a naptárhatásoktól megtisztított index alapján) 4,8 százalékos növekedést mért a KSH. (A hónap eleji előzetesben még 4,9 százalék szerepelt.) Ezen belül 4,3 százalékkal nőtt a vásárolt élelmiszer, 4,9 százalékkal a nem élelmiszer jellegű termékek, és 5 százalékkal az üzemanyag-fogyasztást mennyisége.

Kiskereskedelem

Ebben az évben ez volt eddig a legjobb eredmény, amiben kicsit nyilván benne volt már az év végi vásárlási láz kezdete is. Azonban ha a korábbi, a válság előtti éveket is nézzük, akkor megállapíthatjuk, hogy még mindig nem tért magához a kiskereskedelem. Bíztató jelek azonban már vannak.

A Takarékbank elemzője, Suppan Gerely szerint tavaly a kiskereskedelmi forgalom növekedése összességében meghaladhatta az 1 százalékot, idén pedig 3 százaléknál is több lehet. Ez részben a bázishatások miatt várható erős első negyedévi adatokból következhet, részben pedig a 2-2,5 százalékos várható reálbér-növekedési adatokból következhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik