Gazdaság

Már csak Obama szignójára vár a büdzsé

Barack Obama (barack obama, )
Barack Obama (barack obama, )

Egy nappal a képviselőház után, 72:26 arányban az amerikai szenátus is megszavazta csütörtökön a következő nyolc és fél hónapra szóló, 1100 milliárd dolláros, kompromisszumos szövetségi költségvetést.

A költségvetési törvényt Barack Obama elnök várhatóan szombaton írja alá. A kongresszusban a figyelem most a 17 ezer milliárd dolláros szövetségi adósságlimit újabb emelésére irányul, amelyről hat héten belül kell megállapodni.

Nem lehet technikai csőd

A törvényhozás republikánus párti tagjai egyelőre nem közölték, hogy milyen feltételekhez kötik az adósságplafon megemelését, de párttársuk, John Boehner, a képviselőház elnöke szavai szerint ezúttal nem várható ádáz csatározás.

Boehner kijelentette, hogy az Egyesült Államoknak ezentúl “a közelébe sem szabad jutnia” a technikai csődnek, és gyors megállapodást sürgetett.


Fotó: AFP/Drew Angerer

A költségvetési keret végrehajtásáról három évig tartó, tavaly októberben a kormány részleges lebénuláshoz vezető büdzsécsaták után, hétfőn állapodtak meg az amerikai képviselőház és a szenátus képviselői.

Most is csak napokon múlt

Elemzők szerint a büdzsé elfogadása az év legnagyobb horderejű politikai döntése lehet a kongresszusban. A kompromisszum két nappal azelőtt született meg, hogy a szövetségi kormány kifogyott volna eszközeiből. A képviselőház kedden, a szenátus pedig szerdán szavazott meg egy átmeneti büdzsécsomagot, amely szombatig finanszírozza a szövetségi kormányzat működését, ezzel időt hagyva az átfogó költségvetési törvény elfogadására.

Washingtonban december 10-én jelentették be, hogy két évre szóló előzetes kompromisszum született a szövetségi költségvetésről. Ezzel kiküszöbölték, hogy január közepén ismét a kormány bénultságának veszélye fenyegesse az Egyesült Államokat.

A szeptember 30-ig tartó költségvetési évre vonatkozó büdzsé paramétereit már akkor lefektették. Ennek értelmében katonai célokra 520,5 milliárd, más tételekre pedig 491,7 milliárd dollárt fognak fordítani.

Él az egészségügyi reform

A kompromisszumos végrehajtási törvény értelmében visszavonnak több, például az egészségügyi intézményekre vonatkozó megszorítást, de a szabad felhasználású kiadások szintje így is 164 milliárd dollárral kevesebb, mint Barack Obama elnökségének első évében.

Több vitatott tételt ejtettek. A republikánusok ezúttal lemondtak arról, hogy költségvetési eszközökkel ellehetetlenítsék a 2010-ben elfogadott egészségügyi reformot, de az arra fordítható kiadások szintjét befagyasztották.

Lelassítják egyes katonai nyugdíjak növekedését, de ez nem vonatkozik a hadirokkantakra és a hadiözvegyekre. A Nemzeti Egészségügyi Intézeteknek a 2013-as büdzsé 29,1 milliárd dollárra automatikusan visszavágott kerete helyett az idén 29,9 milliárd dollár jut.

A költségvetésből valamivel több jut a gyerekek iskolai felkészítésére, de nem válhat valóra az ezzel kapcsolatban Barack Obama által szorgalmazott átfogó program. Nem kapja meg a Washington által igényelt keretet a gyorsvasutak fejlesztése, és a kormány által kértnél kevesebb jut a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) is.

A 2009-es szintre csökkentették az amerikai adóhivatal (IRS) költségvetését, a szövetségi alkalmazottak viszont, akiknek bérezése sok területen három év óta változatlan, egy százalékos fizetésemelésben részesülnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik