Gazdaság

Beintett a magyar államnak a Raiffeisen

Raiffeisen(1)(210x140)(1).jpg (Raiffeisen)
Raiffeisen(1)(210x140)(1).jpg (Raiffeisen)

Állítólag a nyomott vételi ajánlat nem tetszett az anyabanknak. A hivatalos közlemény szerint a "jelenlegi feltételek mellett" nem lesz üzlet.

Nem adja el magyarországi leányvállalatát a Raiffeisen Bank osztrák hitelintézet – állította a Reutersnek két, a témát jól ismerő forrása. A brit hírügynökség szerint ők arról számoltak be, hogy a Raiffeisen azért állt el a megállapodástól, mert a nyomott eladási ár olyan veszteségeket okozna, amire a bank nincsen felkészülve. Az egyik forrás állítólag úgy fogalmazott, hogy “az üzletet lefújták”.

Nincs üzlet

A Raiffeisen Bank International AG az MTI-nek később azt írta, hogy a jelenlegi feltételek mellett nem válik meg magyarországi leánybankjától. Közleményük szerint az utóbbi hetekben alaposan megvizsgálták a Raiffeisen Bank Zrt. megvételére kapott ajánlatokat, és a legutóbbi ajánlat után úgy határoztak, hogy a jelenlegi feltételek mellett nem válnak meg magyarországi cégtől.

Matolcsy György jegybankelnök már decemberben pedzegette négy nagybank kivonulását Magyarországról. Aztán év elején jöttek a hírek, hogy az osztrák tulajdonú Raiffeisen több helyről is kapott vételi ajánlatot. Aztán felmerült, hogy az állami résztulajdonban lévő Széchenyi Kereskedelmi Bank lehet a vevő. Megszólalt a gazdasági miniszter is az ügyben, de ő tudta, hogy kicsi az esély a megállapodásra.

Egy euróért?

Kiszivárgott a Széchenyi Kereskedelmi Bank ajánlata is: a részben állami tulajdonban levő pénzintézet egy, azaz 1 eurót (jelenlegi árfolyamon mintegy 300 forintot) kínált a nála nagyságrendekkel nagyobb bankért, viszont a magyar kormány átvette volna az összes kinnlevőséget, tartozást, bedőlt hitelt, vagyis az osztrákok “fájdalommentesen” tudtak volna kilépni az egyre kaotikusabb magyar bankrendszerből.

Szakértők ma már arról beszéltek, hogy tulajdonosváltás esetén minden korábban kötött szerződés, üzleti tranzakció tovább él, vagyis nincs most semmi teendőjük az ügyfeleknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik