Gazdaság

Befékezett az ipar

Autogyar(210x140)(2).jpg (autógyár)
Autogyar(210x140)(2).jpg (autógyár)

2013 novemberében 0,5 százalékkal csökkent az ipari termelés októberhez képest a szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok szerint – derült ki a KSH előzetes adataiból. Az ok: a vártnál kisebb növekedést produkált az autóipar.

2013 első tizenegy hónapjában 0,9 százalékkal bővült az ipari termelés 2012 azonos időszakához képest. Ha viszont a 2013 novemberi teljesítményt nézzük az előző havihoz képest, akkor 0,5 százalékos mínuszt mutat a statisztika.
Az egy évvel ezelőtti eredményhez képest pedig 3,5 százalékkal nőtt az ipari termelés novemberben (a munkanaphatástól megtisztított mutató 5,8 százalékos növekedést jelez).

A járműgyártás a vártnál kevésbé jól teljesített

Schindele Miklós, a KSH főosztályvezető-helyettese az adatok ismertetésekor elmondta: a havi szintű kisebb csökkenést az okozhatja, hogy a járműgyártásban regisztrált dinamikus szeptemberi bővülés október-novemberben kicsit kisebb volt, így az ipari termelés dinamikája is visszaesett kissé a kiugró októberi 6,0 százalékos növekedés után.

A Takarékbank elemzője szerint is a járműgyártás növekedésének lassulása fékezte az ipari termelést. Ennek ellenére úgy látja, a következő hónapokban ismét elsősorban a járműgyártás adhat további lendületet az ipari termelésnek. Részben az autópiaci kilátások javulása (decemberben igen jelentős javulás látszott az európai autópiacokon), részben a hazánkban létesített autóipari kapacitások felfutása miatt.

Idén jobb lehet az eredmény

Biztatónak tartja azt is, hogy az európai és a német konjunktúramutatók a kilábalás irányába mutatnak, így a külső kereslet élénkülése várható. A belső kereslet szintén élénkült a tavalyi év utolsó hónapjaiban, amit alátámasztanak a várakozásoknál lényegesen jobb kiskereskedelmi adatok is. Az ipar megrendelési adatai szintén reményt keltőek szerinte.

Suppan szerint idén az autóipari kapacitások további felfutásával, az év közben belépő újabb feldolgozóipari kapacitásokkal, valamint a tavalyihoz képest jóval kedvezőbb külső és belső keresleti kilátásokkal 6 százalékra gyorsulhat az ipar kibocsátásának növekedése a tavalyra várt közel 2 százalékos növekedéshez képest.

Tovább növekedhet az ipari termelés

A novemberi ipari termelés előzetes adatai azt mutatják, hogy éves szinten tovább növekedett az ipari termelés – valószínűsíti a K&H Bank Vállalati ügyfélkapcsolatok igazgatóságának vezetője. Hodina Péter szerint a Növekedési Hitelprogramnak és az Eximbank exportösztönző hitelének is köszönhetően ma nincs hitelezési korlátja a gazdaság növekedésének. Ezért úgy látja, a további bővülést az fogja meghatározni, hogy a belföldi, illetve a külföldi piacok milyen mértékben tudnak bővülni, mekkora keresletet generálnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik