Gazdaság

Biztató hírek az iparból

húsipar  (húsipar, paprika, pirospaprika, húsgyár, munkás, mérleg,)
húsipar  (húsipar, paprika, pirospaprika, húsgyár, munkás, mérleg,)

Elsősorban a járműgyártás, illetve az ehhez kapcsolódó beszállítói ágazatok, és az élelmiszeripar eladásainak köszönhető a felfelé ívelő ősz. Az export húzott, a belföldi értékesítés éves szinten még nem.

Októberben az előzetes várakozásoknak megfelelően 6 százalékkal nőtt az ipari termelés mennyisége tavalyhoz képest (a munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlan indexszel) – derült ki a KSH friss adataiból. Szeptemberhez képest azonban volt egy enyhe, 0,5 százalékos visszaesés.

Ha az év első tíz hónapját nézzük, akkor még nem ennyire kedvező a kép, de legalább így is pluszban vagyunk már tavalyhoz képest, méghozzá 0,7 százalékkal, ami szintén megfelel az előzetes adatoknak. Magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában.

Az export húzott

Jó hír, hogy az ipari export az év első tíz hónapjában 4,2 százalékkal, míg októberben 10,8 százalékkal emelkedett 2012 azonos időszakához viszonyítva. S ezen belül a feldolgozóipar exportértékesítésének mintegy felét adó két alágból a közel egyharmadot képviselő járműgyártás kivitele októberben kiugróan, 29,8 százalékkal bővült. Viszont a másik meghatározó alág, a feldolgozóipari export egyhatodát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának exportvolumene 7,9 százalékkal ismét visszaesett.

Belföld: éves szinten még mínuszban

Az ipar belföldi értékesítése októberben 5,3 százalékkal bővült éves szinten (ezen belül a feldolgozóipar 3,5 százalékkal teljesített jobban), viszont január–októbert vizsgálva 1,9 százalékos csökkenést regisztrált a KSH.

A favorit az autóipar volt

Az ipar nemzetgazdasági ágai közül a feldolgozóipar termelése 6,7 százalékkal emelkedett októberben, és ezen belül a 13 alágból kilencben mértek növekedést.

Fotó: MTI / Ujvári Sándor

A jelentősebb súlyú alágakból a feldolgozóipari termelés egynegyedét adó járműgyártás kibocsátása kimagaslóan, összesen 28,4 százalékkal nőtt. A második legnagyobb alág, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása viszont 8,2 százalékkal esett vissza. A feldolgozóipari rangsorban harmadik alág, a feldolgozóipari termelés majdnem egynyolcadát képviselő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása pedig 4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet.

Átlag feletti volumenbővülést regisztráltak még a közepes súlyú fémalapanyag és fémfeldolgozási termék (13,1 százalék), valamint a vegyi anyag, termék gyártásában (7,8 százalék), mivel mind a hazai, mind a külpiaci eladások kedvezően alakultak.

Hasonlóan az előző hónaphoz jól teljesített a legkisebb súlyú textília, ruházat, bőr és bőrtermék gyártása is: az alág termelése 6,2 százalékkal emelkedett kizárólag az export felfutásának köszönhetően. A gyógyszergyártásban viszont ismét termeléscsökkenést mértek, ezúttal éves szinten 1,7 százalékost.

Biztató: a rendelésállomány is nőtt

Októberében a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 5,9 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest. Ezen belül az új exportrendelések 4,6, míg az új belföldi rendelések 14,2 százalékkal nőttek. Az összes rendelésállomány 23,4 százalékkal haladta meg az előző év októberit.

Ami jobb is lehetne

Tavalyhoz képest 2013 első tíz hónapjában az egy alkalmazottra jutó ipari termelés szerényen, 0,3 százalékkal nőtt. A legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál mindössze 0,4 százalékkal bővült a létszám.

Az idei év első tíz hónapjában Magyarország területi egységei közül az ipari termelés három régióban nőtt az előző év azonos időszakához képest. A legnagyobb mértékű volumenbővülést ebben az időszakban Dél-Alföldön (22,3 százalék) regisztráltak. A többi régióban 0,2 és 4,5 százalék közötti volumencsökkenést mértünk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik