Gazdaság

Dr. Végzet ismét Magyarországot emlegeti

Nouriel Roubini (Nouriel Roubini)
Nouriel Roubini (Nouriel Roubini)

A válságot megjósló közgazdász most már optimista - néhány kivétellel.

Az utóbbi hónapokban már nem először nyilatkozott optimistán a globális gazdasági kilátásokról a Dr. Végzetként elhíresült Nouriel Roubini. A közgazdász szerint nehéz éven vagyunk túl, idén azonban újra gyorsulhat a globális gazdasági növekedés – írja a Project Syndicate véleményoldalon.

Fotó: AFP

A fejlett világ bővül

Idén ugyanis a fejlett és a fejlődő országok is gyorsabb ütemben nőhetnek. A fejlett gazdaságok elsősorban abból profitálhatnak, hogy lassan véget ér a mintegy fél évtizede tartó deleveraging időszaka, amikor a lakosság és a vállalatok is igyekeztek leépíteni korábban felhalmozott adósságaikat, de a monetáris politika is segíti majd a növekedést. A fejlett gazdaságok bővülését ezen felül az is segítheti, hogy kevésbé valószínű olyan események bekövetkezése (például az eurózóna felbomlása, jelentős gazdasági lassulás Kínában vagy egy közel-keleti háború), amelyek jelentősen visszafognák a gazdasági növekedést.

Nekik kétesélyes a helyzetük

Roubini szerint ugyanakkor Magyarország például azon országok csoportjába tartozik, melyek gazdasági helyzete 2014-ben is törékeny. Ugyanis több ország, hazánkon kívül India, Indonézia, Brazília, Törökország, Dél-Afrika, Ukrajna, Argentína és Venezuela gazdasága 2014-ben is törékeny lesz, elsősorban a magas államadósság, a lassuló növekedés, a cél alatti infláció vagy választásokkal kapcsolatos bizonytalanságok miatt.


Ki is ez az ember?

Dr. Roubini ismertségét az IMF-ben tett 2006-os és 2007-es felszólalásával szerezte, mely során az ingatlanpiac, a jelzáloghitelezés és a bankrendszer válságára, olajár sokkra, és gazdasági összeomlásra figyelmeztetett. A 2006-os beszédét követően a New York Times “Dr. Doom”-nak, vagyis Dr. Végzetnek nevezte el, amit pesszimista jövendölése miatt azóta is gyakran használnak megnevezésére. Roubini 2006-os felszólalását a hallgatóság meglehetősen szkeptikusan, sőt elutasítóan fogadta, ám a jóslat 2008-tól mégis valóra vált. Azóta jobban figyel szavaira a világ.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik