Gazdaság

Ebbe mehet tönkre az összes áramszolgáltó

szelenergia(960x640)(1).jpg (szélenergia, )
szelenergia(960x640)(1).jpg (szélenergia, )

Feje tetejére állt a világ: hiába nő a gazdaság, egyre kevesebb áramot fogyasztanak az emberek.

Rendkívül szokatlan dolgot tapasztalnak az Egyesült Államok és Németország áramszolgáltatói: a gazdaság nekilendülése és a lakások méretének növekedése ellenére nem emelkedik az energiafogyasztás. Mi történt? – teszi fel a kérdésta Napi.hu.

A második világháború óta az áramfogyasztás szinkronban hullámzott a gazdasági ciklusokkal. Ám most a gazdasági visszaesést követő szokásos fellendülés helyett 2010-ben, 2011-ben és 2012-ben is csökkent a fogyasztás, s ebben idén sem valószínű változás – idézte az USA energiahivatalának (EIA) adatait a Washington Post.

“Átkozott” energiatakarékosság

Sok elemző szerint új korszak kezdődött. Az amerikaiak részben azért, mert egyre takarékosabb elektromos berendezéseket használnak, részben azért, mert a házuk tetején elhelyezett napelemekkel maguk is termelnek áramot, tartósan átállhatnak a kisebb áramfogyasztásra.

Az EIA adatai szerint 2011-ben és 2012-ben öt százalékkal mérséklődött a felhasználás annak ellenére, hogy több új lakás épült és ezek átlagos mérete nőtt.

Tényleg zöldebbek lettek

A szervezet szakértői úgy látják, hogy a fűtés költsége is csökken, mert a házak jobban szigeteltek. Ezzel párhuzamosan hasonló okok miatt az irodaházak energiafelhasználása is visszaesik. Emellett hozzájárulhat a hanyatló energiaigényhez, hogy valamelyest melegedett az időjárás, továbbá hogy az ipar egyelőre nem állt teljesen talpra.

Az EIA összességében arra számít, hogy a fogyasztás 2015-ig mérséklődni fog, majd ezt követően évi egy százalékkal bővülni kezd.

Ördögi kör

A szakértők egy része nem ért egyet ezzel a jóslattal. Ők nem tartják elképzelhetetlennek, hogy ördögi körbe kerülnek az áramszolgáltatók. Ahogy csökken az értékesített áram mennyisége, úgy fog nőni az ára. Ez azonban még több embert tesz majd motiválttá arra, hogy takarékoskodjon s igyekezzen magának termelni áramot.

Ellenérdekeltek

David Crane az NRG Energy vezérigazgatója szerint végső soron a szolgáltatók abban érdekeltek, hogy ne segítsék a hatékony, környezetbarát, takarékos energiafelhasználást, mert ezzel veszélyeztetik üzletüket. Németországban, ahol a háztetőkre szerelt napelemek nagyon elterjedtek, az áramszolgáltató E.On és az RWE piaci értéke 56 százalékkal zuhant az elmúlt négy évben.

Az utolsó remény: a villanyautó

Sok szakértő szerint elkerülhetetlen a halálos spirál – talán a konnektorból tölthető villanyautók elterjedése menthetné meg a szolgáltatókat, mert ezek egy csapásra jelentősen megdobhatnák a háztartások elektromosenergia-igényét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik