Gazdaság

Szuperszénnel robbant a csúcsgazdag magyar vállalkozás?

Szénmentesítési program (szénerőmű, )
Szénmentesítési program (szénerőmű, )

Egy kémiaprofesszor izgalmas találmánya lehet a titokzatos cég óriási tőkéje mögött.

Kétszázhatvanhat milliárd forint nem kevés pénz. A Mol Zrt. tőkéje sincs ennyi. Mégis ekkora alaptőkével alakult meg 2012-ben egy ismeretlen kis magyar cég, a 3SZV Zrt., mint lapunk is megírta korábban. Ám azóta sem derült ki egyértelműen, hogy milyen alapon került be – szellemi apportként – ekkora vagyon a cégbe. A 266 milliárd forint irdatlan összeg, nagy ötletet, szabadalmat takarhat, de nem világos, hogy pontosan mi is lehet az.

Az Origo sejtése szerint a tulajdonos Szegvári Gyula professzor energetikai találmányához, a szuperszénhez fűződő jogokat vitte be a cégbe.

“Higgye el nekem, nem indokolatlanul lett ekkora a tőke” – ennyit mondott a lapnak Gallai Lajos, az a kaposvári könyvvizsgáló, aki tavaly májusban hitelesítette az apportálási ügyletet.

Hulladékból szén

Szegvári egy könyvében mindenesetre azt vázolja, hogy mindenféle hulladékból olyan műszenet, vagy az ő akkori elnevezésével „szuperszenet” tud előállítani, amelynek elégetésekor sok energia keletkezik.

A technológia alapötlete az, hogy a szuperszén több, egymástól eltérő hőmérsékleten égő komponensből áll, a leghamarabb meggyulladó rész által termelt hő egy részét visszatartják, és az lángra lobbantja a következőt, majd az a következőt, és így tovább. Ez a láncreakció összességében több energia termelésére ad lehetőséget.

16 licensz

Bár egyértelműen nem derült ki, hogy az 3SZV is a szuperszénnel foglalkozna, a 266 milliárd forintos apport az Origo szerint erre rímel. Az apport leírásában ugyanis az szerepel, hogy az összeget „16 darab 3SZV termodinamikai eljárás” és a hozzá kapcsolódó licenszdíjak értéke adja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik