Gazdaság

Jobb évet zárhatnak a kiskereskedők

Az idén nem kellett leárazásokkal becsalogatni a vevőket az áruházakba - írta hétfőn a Népszabadság.

A kiskereskedelem 2007 óta recesszióban van, de úgy tűnik, az idei év tényleg fordulatot hozhat. A szektorban dolgozók legalábbis jó jelnek tartják, hogy a nyár vége óta érezhetően erősödött a forgalom. Az idei karácsonyi szezonban pedig eddig is nagyobb volt a pezsgés a plázákban és a hipermarketekben, mint a korábbi években.

S ha abból indulunk ki, hogy a jó karácsonyi forgalom afféle előrejelzés arra, mi várható a következő évben, akkor joggal lehetnek bizakodóak az üzlettulajdonosok.

Bíztató jelek

Mintha élénkülne

A lap megkérdezte a nagyobb áruházláncokat, ők hogyan látják az idei karácsonyi szezont. Az Auchannál azt mondták nekik, óvatos optimizmusra ad okot az idei forgalom, kedvezett az időjárás és az is, hogy az aranyvasárnap az idén is a fizetés utáni első hétvégére esett.

A Tescónál is úgy érezték, mintha megmozdult volna a piac, mert az utóbbi két hónapban – kisebb-nagyobb kilengésekkel – élénkült a forgalom. A WestEnd és a Mammut kereskedői is kétszer-háromszor annyi vásárlót szolgáltak ki, mint a korábbi években.

Visszaállt az optimális menetrend

A karácsony előtti utolsó tíz nap a kiskereskedelem csúcsidőszaka: a forgalom nyár vége óta tartó, általában egyenletes emelkedése után a december hozza a legtöbbet, a kereskedők a januári holtszezonhoz képest 30-40 százalékkal több árut értékesítenek. Ami még változott a válság óta, hogy az utóbbi évekre a roham egyre inkább a karácsony előtti tíz vagy éppen öt napra sűrűsödött.

Fotó: Kummer János

Az idén azonban úgy tűnik, minden az optimális menetrend szerint alakult. Ha kismértékben is, de a kereslet és a fogyasztói bizalom egyaránt erősödött. Ez utóbbit abból is látható, hogy idén elmaradhattak a korábbi években megszokottá vált árakciók. Vagyis a kereskedők tudták, hogy különösebb leértékelések nélkül is túl tudnak adni az árujukon,. Másrészt nem mivel nem volt lanyha a kereslet, nem kellett előrehozniuk az újévi kiárusításokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik