Pénzügy

Adósságcsapdába csal a karácsony

Megteltek az áruházak, üzletek és bevásárlóközpontok a karácsony előtti utolsó hétvégén. Tömeg volt Budapest belvárosában, a Vörösmarty téren is. Ha a számokat nézzük, átlagosan 54 ezer forintot költünk karácsonyi ajándékokra. A többség - a Tárki szerint - nem szeretne többet költeni a tavalyinál. A háztartások 12 százalékában pedig idén nem lesz ajándékozás. Valahol elvből, máshol viszont, egyszerűen nincs rá pénz. És sok családnál még mindig hitelből kerül a fa alá ajándék.

Körülbelül az emberek 20-30 százaléka vásárol hitelből ajándékot karácsonyra. Ez nem feltétlenül rossz, de a szakember szerint ilyenkor nem azt veszünk, amit kellene, és a felesleges dolgok miatt kerülünk adósságcsapdába. Hitelkártya vagy áruhitel? Az utóbbit érdemes választani, mivel a hitelkártyával nagyon könnyű megcsúszni, és könnyebben költekezik az ember. Legalábbis ezt mondta a Hír24-nek a szakember.

Míg a karácsonyi ajándékokat 2011-ben még több mint 80 százalék készpénzzel fizette ki, ez az arány két év alatt 70 százalékra csökkent. Sokkal többen vásárolnak ugyanakkor az interneten keresztül: míg két éve mindössze a lakosság 13 százaléka használta ki a világháló előnyeit, ma már az ajándékok közel egynegyedét online rendelik.

Átlagosan 7 embert ajándékozunk meg, egy-egy ajándékra csaknem 8 ezer forintot költünk.

Tartsanak velünk minden este 7-től a STORY4-en!
Olvasói sztorik