Gazdaság

Az olcsó hitel sem húzza ki az építőipart a gödörből

epitoipar(1)(960x640).jpg (építőipar, )
epitoipar(1)(960x640).jpg (építőipar, )

Ugyan a hét szűk esztendő után az idén már egy kicsit javult az építőipar teljesítménye, azonban a piaci szereplők továbbra sem látnak maguk előtt perspektívát – írta a Napi.hu.

Az Építőipari Vállalkozók Országos Szövetségének (ÉVOSZ) elnöke azt mondta a lapnak, hogy a szakma egyre több sebből vérzik. Az építőipar piacának 43-45 százalékát veszítette el 2008 óta.

Tolnay Tibor kihangsúlyozta a lapnak: ami növekedés volt, az is az uniós forrásokból származott. Viszont a kis- és középvállalkozásoknak munkát adó beruházásokból, lakossági építkezésekből továbbra is nagyon kevés van.

Ezen a helyzeten az MNB növekedési hitelprogramja sem lendíthet sokat, mert nem látnak maguk előtt perspektívát a piaci szereplők. Azt pedig még nem tudni, hogy a következő uniós ciklus gazdaságfejlesztésre szánt keretéből mennyi lehet az építési kivitelezés. Továbbra is irreálisan alacsonyak a vállalási árak, ami a minőség rovására megy már egy ideje. Gond az is, hogy az állam az egyik legnagyobb nemfizető partner.

Közben pedig súlyos a munkaerőhiány, mert az a hadra fogható jó szakembereket beszipkázta az európai piac. S ezzel együtt jár, hogy az elvándorlás miatt nincs kitől megtanulniuk a fiataloknak a szakmát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik