Üzleti tippek

Csalóka az építőipar feltámadása

A cégszám növekszik, az árbevétel csökken.

2010-hez képest 15 százalékot csökkent az építőipari cégek összesített árbevétele, miközben a vállalkozások száma ugyanennyivel nőtt. 2009-ről 2010-re még növekedett a szektor teljesítménye, azóta azonban csökken – áll a Bisnode üzleti információszolgáltató elemzésében.

A KSH november végén biztató adatokat közölt: számításaik szerint szeptemberben éves szinten 9,3 százalékkal nőtt az építőipar teljesítménye. Ezek az adatok azonban csak a 2013-as pénzügyi beszámolókban látszanak majd. Ha valóban a teljes iparág teljesítménye növekedik, akkor megfordul a több éve tartó trend, ami eddig csökkenő árbevételt jelzett.

Ezt olvasta?

A magyar számok ráadásul annak ellenére jeleznek idén növekedést, hogy az Európai Unióra átlagosan az iparág zsugorodása jellemző.

Kétharmados teljesítmény

Ha a korábbi éveket vesszük alapul, van mit behoznia a szektornak, ugyanis 2012-re termelésük a 2005-ös szint 60-65 százalékára csökkent. A GKI elemzése szerint novemberben sajnos valamelyest megtorpant az idei növekedés, az iparág szereplői alacsony megrendelői állományról számolnak be. Az elemzés szerint az 50 fő feletti vállalkozások megrendelései jelenleg jobban állnak, mint az 50 fő alattiaké.

A cégek a kereslet hiányát nevezik meg a teljesítmény javulásának gátjaként, de csaknem ugyanilyen súlyú a bizonytalan gazdálkodási környezet és a késedelmes fizetés is.

Hiányzó beszámolók

Az érintett vállalkozásoknak kevesebb, mint 60 százaléka adott számot teljesítményéről az évek során. Az alacsony arányt nemcsak az okozza, hogy több társaság elmulasztja a beszámolók leadását, hanem az is, hogy egy részüknek adókörük miatt (például kata, kiva, eva) nem kell ilyen kimutatást leadniuk.

Munkahelyteremtés, leépítés és feketegazdaság

A szektor összesített árbevétele 2010-ig gyakorlatilag töretlenül nőtt. 2010-ről 2011-re azonban megállt a növekedés, és csökkenésbe fordult. 2012-ben 2 738 milliárd forint bevételről számoltak be a beszámolót leadó vállalkozások. Az egy cégre jutó átlagos árbevétel 2012-ben 84 millió forint volt, ami 12 millióval kevesebb, mint a két évvel korábbi érték.

Az adózás előtti eredménynél a 2010-es és 2011-es veszteség után tavaly már 67 milliárd forint nyereség volt jellemző. A szektor tavaly hivatalosan nagyjából 180 ezer munkahelyet teremtett, de a feketegazdaság miatt ennél jóval nagyobb lehet az iparágból élők száma. 2011-ről 2012-re közel 3500 fővel csökkent a foglalkoztatottak száma az iparágban, és a GKI kutatásából az is megállapítható, hogy a cégek zöme a jövőben is leépítést tervez.

Felemás kép a nagyokról

A szektorban tevékenykedő tíz legnagyobb társaság összesített, több mint 372 milliárd forintos forgalma az ágazat tavalyi árbevételének kevesebb, mint 14 százalékát adja. Továbbá felülreprezentáltak közöttük az autópálya építéssel foglalkozó vállalkozások.

A 10 legnagyobb építőipar cég mindegyike nyereséget könyvelt el 2012-ben. Összesített adózás előtti eredményük több mint 18 milliárd forintot tett ki. Míg a szektor árbevételének megközelítőleg 15 százalékát adják a nagyok, addig a NAV felé lejelentett létszámuk csupán a szektor által foglalkoztatottak alig 2 százalékát teszi ki.

Üzleti tippek: nem árt az óvatosság!

Az építőipari vállalkozások nagyobb késésekkel, nagyobb határidőkkel, vagyis rosszabb fizetési morállal fizetik számláikat, mint a magyar átlag. Ugyanakkor az is elmondható, hogy az elmúlt évekhez képest a fizetési fegyelmük javult.

100-ból 6 cég húzza le a rolót

Mivel az ágazatban évek óta kimagasló a bedőlések száma, ezért az építőipari cégekkel való üzletkötésnél különleges odafigyelés szükséges. Ebben segíthetnek például a cégminősítések.

A Bisnode-csoport azokat a társas vállalkozásokat elemezte, amelyek főtevékenységként (TEÁOR-szám: 41, 42 és 43 kezdetű) valamilyen építőipari ágazatot tüntettek fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik