Gazdaság

Egy ismeretlen magyar cég gazdagabb, mint a Mol

értékpapír (értékpapír)
értékpapír (értékpapír)

A nyilvántartás szerint a 3SZV Zrt-t 266 milliárd jegyzett tőkével alapították. Ez két és félszer több, mint a Mol tőkéje.

Elkészült az újonnan alakult és legtőkeerősebb cégek 2013-as toplistája. Idén november végéig összesen közel 30 ezer vállalkozás kezdte meg a működését. Ez kb. kétezerrel kevesebb, mint tavaly az első tizenegy hónapban – írja az Index.

Érdekesség a tavalyi lista első helyezettje, ahol nemcsak 2012, de az elmúlt öt év legnagyobb tőkéjével alapított társasága áll: a 3SZV Alternatív Energetikai, Műszén-kémiai Termékgyártó és Kutatás-fejlesztési Zrt.

A Céginfo.hu adatai szerint 266 milliárd 2 millió forintnyi jegyzett tőkével hoztak létre tavaly nyáron. Ez a hatalmas összeg nem készpénzt jelent, a cég mérlegében ugyanis ‘immateriális eszköként’ szerepel. A cég tőkéje 500 ezer forint összesen. A 266 milliárd forintnyi érték jelenthet valamilyen jogot, földtulajdont (bár ez sem valószínű, ehhez nagyjából egész Somogy megye a vállalkozásé kellene legyen), valamilyen találmányt vagy szabadalmat, amit a tulajdonos ennyire árazott be.

Hogy ez milyen hatalmas összeg, azt jól érzékelteti, hogy a Mol jegyzett tőkéje nagyjából százmilliárd forint. A fő tevékenysége szerint szerves vegyi alapanyag gyártásával foglalkozó 3SZV Zrt. székhelye egy hétszáz fős Somogy megyei község, Gamás külterületén van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik