Gazdaság

Az Északi-tengeren terjeszkedik a Mol

mol(1)(960x640).jpg (mol)
mol(1)(960x640).jpg (mol)

Az olajtársaság a Wintershall Norge AS-szel kötött részvény-adásvételi szerződést 14 kutatási-termelési licenc részesedésének megvételéről 375 millió dollárért, amelyek az Északi-tenger Egyesült Királysághoz tartozó részén találhatóak.

A tranzakció által a Mol az északi-tengeri régióban is megveti a lábát. Az átvett portfólió magába foglalja a Broom 29, a Catcher 20, a Cladhan 33,5, valamint a Scolty és Crathes mezők 50 százalékos nem operátori részesedését. Szintén a tranzakció része a Wintershall Sullom Voe terminálban és Brent vezetékrendszerben meglévő tulajdoni hányadának átvétele- tette közzé a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.

A tranzakció azonnali készletnövekedést és jelentős közép-távú termelésnövekedést is jelent a Mol számára. A vételár 375 millió dollár (körülbelül 80 milliárd forint), amely a 2014 első negyedévében esedékes záráskor módosulhat. Az ügylet zárásának előfeltétele az Egyesült Királyság Energia és Klímaügyi Misztériumának (DECC), illetve a releváns mezőkön tulajdoni hányaddal rendelkező partnerek jóváhagyásának megszerzése.

Az akvizíció megvalósításának fedezete a csoport 2013-as működési cash-flow-ja, amely jóval meghaladja az organikus beruházások és a tranzakció költségének összegét – közölték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik