Gazdaság

Házkutatást tartottak Horváth Andrásnál

horváth andrás (horváth andrás, )
horváth andrás (horváth andrás, )

A rendőrök elvitték a számítógépének merevlemezét, sok iratot és a zöld dossziét. A NAV-botrány kirobbantójával a rendőrök azt közölték, hogy személyes adattal való visszaéléssel gyanúsítják.

Az egyenruhások csütörtök reggel fél 8-kor szállták meg Horváth András lakását. Iratokat vittek el tőle, benne azt a zöld dossziét is, amely a volt adóhivatali dolgozó állítása szerint azokat az információkat, cégneveket tartalmazza, amelyek a kiterjedt, milliárdos áfacsalásra, az abban részt vevő vállalkozókra utalnak. Elvitték a számítógépének merevlemezét is – mesélte az Origónak a férfi.

Horváth András, a NAV-botrány kirobbantója lesz a vendége a Hír24 ma esti hírműsorának. Ne feledjék: 19 óra, Story4!

Horváth szerint átadtak neki egy papírt a rendőrök, amelyben az áll, hogy jogosulatlanul vagy a céltól eltérő adatkezeléssel elkövetett személyes adattal visszaélés bűntettének alapos gyanújával gyanúsítják.

A Facebookon máris tüntetést szerveztek csütörtök délután négy órára a Legfőbb Ügyészség épülete elé a házkutatás miatt.

Egyre szövevényesebb

Horváth András volt adóellenőr november 8-án sokkolta a közvéleményt kijelentésével, miszerint a kiemelt adózokkal, vagyis a legnagyobb magyar cégekkel és multikkal igen elnéző az adóhatóság. 1700 milliárd forintra is rúghat a magyar államnak okozott kár. Horváth, állítása szerint, korábban nemcsak főnökeit, de kormánytagokat is értesített a feltételezett áfacsalásokról, ám bejelentéseivel senki sem foglalkozott, a kifogásolt ügyekről pedig leállították.

A NAV visszautasította Horváth állításait, rágalmazás miatt feljelentést tett ellene, legutóbb pedig azzal állt elő, hogy a volt NAV-os nem is volt soha adóellenőr, ergo nem láthatott rá az említett ügyekre.

Időközben egy másik volt NAV-os tálalt ki: az egyelőre névtelenséget kérő informátor szerint egy 2012-es kormányrendelet (ez a366/2012. számú kormányrendelet) megszüntette a Kiemelt Ügyek Adóigazgatóságát (KÜIG) a NAV-on belül, amiről az informátor szerint köztudott, hogy a nagyobb jelentőségű, hálózatos ügyekben, ez „egyértelműen az ellenőrzések hatékonyságát gyengítő lépés” – állítja.

Ahogy Horváth András Rogán Antalt tájékoztatta, úgy a mostani adóellenőr is írásba foglalta fenntartásait, ő Gondos Judit államtitkárnak írt levelet, amiben súlyos nemzetgazdasági és nemzetbiztonsági kockázatokat emleget a KÜIG megszüntetése kapcsán.

Olvasói sztorik