Gazdaság

Az MSZP mutyit lát a takarékszövetkezetek államosításában

Takarekszovetkezet(430x286)(3).jpg (takarékszövetkezet)
Takarekszovetkezet(430x286)(3).jpg (takarékszövetkezet)

Burány Sándor szerint a kormány egy hozzá közel álló üzleti körnek akarja átjátszani a takarékszövetkezeteket.

Burány Sándor országgyűlési képviselő csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta: bár remélik, hogy a takarékszövetkezetek visszaszerezhetik többségi részesedésüket, azt valószínűsítik, hogy már megvan a győztese annak a pályázatnak, amelyen az állam a TakarékBankban meglévő részesedését értékesíti.

Ők döntik el, ki kap hitelt

A napokban megjelent pályázati kiírás világossá teszi a takarékszövetkezetek példátlan módszerrel és gyorsasággal végrehajtott “államosításának” célját: a kormány egy hozzá közel álló, baráti üzleti körnek akarja átjátszani a takarékokat. A választások előtt az Orbán-kormány igyekszik megszerezni magának vagy holdudvarának mindent, ami még mozdítható.

Hangsúlyozta, hogy az ország egyharmadában a takarékszövetkezet az egyetlen hitelintézet, vidéki ügyfeleik száma meghaladja az egymilliót. Olyan hálózatról van szó, amely eldöntheti, hogy ki kap hitelt és ki nem – mondta, megjegyezve, hogy ez egyben nagy politikai befolyást biztosít a tulajdonosnak.

Létrejön a TakarékBank

Az Országgyűlés júliusban fogadta el a szövetkezeti hitelintézetek integrációjáról szóló törvényt. A jogszabály rögzíti, hogy az állam fontos tulajdonosi pozíciót szerez a szektorban, és azt a rendszer átalakítására, professzionalizálására használja, majd pozícióit megfelelő időn belül értékesíteni, ha az általa elindított pozitív folyamatokat visszafordíthatatlannak látja. A törvény értelmében létrejött takarékszövetkezeti integráció két központi szerve a központi banki funkciókat ellátó TakarékBank és az újonnan létrejött integrációs szervezet.

A Magyar Közlönyben kedden megjelent határozat szerint a TakarékBankban meglévő többségi állami részesedést nyilvános nemzetközi pályázaton értékesítik a legnagyobb vételárat ajánló befektetőnek. A pályázat kiírásának határideje 2014. január 15., a pályázatot március 15-ig kell elbírálni, és március 30-ig megkötni az adásvételi szerződéseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik