Gazdaság

14 milliós bírság a nem gyógyító étrendkiegészítőért

Kurkuma (Kurkuma)
Kurkuma (Kurkuma)

A GVH megállapította, hogy a kurkumapornak nem tulajdonítható gyógyító hatás, annak ellenére, hogy ezt állítva népszerűsítették, ezért kell 14 millió forintos büntetést fizetnie a vállalkozásnak.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elmarasztalta a TVBrands Kft.-t, mivel a Medosan Kurkuma Plus elnevezésű étrend-kiegészítő termékének népszerűsítése során megsértette a termékkategória reklámozásának szabályait – közölte a GVH szerdán.

A cég 2011 novembere és 2013. június 30. között a kurkuma-port tartalmazó termékének gyógyhatást tulajdonított, valamint olyan egészségre, emberi szervezet állapotára vonatkozó hatásokkal népszerűsítette a terméket, amelyet a vonatkozó ágazati szabályok alapján kellett volna igazolnia – írják. Valamint egyes reklámeszközökön orvosi ajánlásra is hivatkoztak egyes egészségre vonatkozó állítások kapcsán. A vállalkozás továbbá nem tudta igazolni, hogy az egyes, nem gyógyító, de egészséggel kapcsolatos hatásokra vonatkozó állításokat jogszerűen használta.

A 14.000.000 Ft összegű bírság meghatározásánál a GVH súlyosító körülményként vette figyelembe többek között azt, hogy bizalmi termékről van szó, és a gyógyhatás állításokra az egészségi problémákkal küzdő fogyasztók különösen érzékenyek. Enyhítő körülmény volt, hogy a vállalkozás a jogsértést elismerte és kommunikációs gyakorlatát igazolt módon módosította.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik