Gazdaság

70 millióra büntették a legnagyobb könyvterjesztőket

könyvári napok (könyvtári napok, )
könyvári napok (könyvtári napok, )

Négy könyvterjesztő vállalkozásra szabott ki összesen 70 millió forint büntetést a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), amiért versenykorlátozó célú megállapodásokat kötöttek a kiadókkal – olvasható a GVH közleményében.

A hivatal megítélése szerint kifogásolható volt, hogy a Líra Könyv Zrt., a Sun Books Könyvkereskedelmi Kft., a Pécsi Direkt Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., valamint a Libri Könyvkereskedelmi Kft. egyaránt olyan könyvterjesztési szerződéseket kötöttek, melyekben a terjesztők vállalták, hogy a kiadók által meghatározott kiskereskedelmi árat alkalmazzák a kis- és nagykereskedelmi értékesítésekre egyaránt.

A GVH megállapította, hogy a viszonteladó által alkalmazott kiskereskedelmi ár rögzítése versenykorlátozó magatartás, amely a kereskedőt megfosztja az ár alakításának szabadságától. Számos szerződésben szereplő kitétel szerint a kiadó azt is vállalta, hogy a könyvek kiskereskedelmi árát a terjesztő versenytársai számára sem határozhatja meg alacsonyabb szinten.

Fotó: MTI/Balaton József

Egyes vizsgált szerződések korlátozták továbbá a kiskereskedelmi ár időbeli alakítását is mind a könyv megjelenésétől és a kereskedőnek történő átadásától számított bizonyos időszakban, mind az év egy konkrétan meghatározott időszakára (az év végi kiemelt periódusra) vonatkozóan.

A kifogásolt kikötések azt eredményezték, hogy a kiadók által meghatározott árak rögzített árakká váltak, kizárva a kereskedők közti verseny egyik legfontosabb aspektusát, az árversenyt, miáltal annak jótékony hatásaiból (az alacsonyabb árak révén) a fogyasztók nem részesülhettek – mutat rá a közlemény.

A Gazdasági Versenyhivatal szerint a könyvterjesztő vállalkozások szerződéseikben a viszonteladási ár rögzítésére, a versenytársak árazására és a fogyasztói ár időbeli változtatásának tilalmára vonatkozó versenykorlátozó célú megállapodásokat kötöttek a kiadókkal. Mivel ezek egymás hatását erősítették, így különösen alkalmasak voltak a verseny korlátozására.

A jogsértő magatartás elkövetéséért a Pécsi Direkt 40 000 000 forint, a Líra Könyv és a Sun Books együttesen 15 000 000 forint, a Libri pedig 15 000 000 forint bírságot kapott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik