Gazdaság

58 milliárdot spóroltunk a GVH-nak hála

Forint(1)(1)(960x640)(1).jpg (Forint)
Forint(1)(1)(960x640)(1).jpg (Forint)

A hivatal tevékenységének köszönhetően öt év alatt ennyi pénzt takarítottak meg a fogyasztók.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) hétfőn benyújtotta a parlamentnek 2012. évi tevékenységéről szóló beszámolóját.Juhász Miklós, a GVH elnöke köszöntőjében hangsúlyozta: a gazdasági válság hatásai az elmúlt évben is alapvetően meghatározták a gazdasági környezetet, és ilyen körülmények között a piaci verseny szerepe kiemelten fontos. A jól működő verseny ugyanis segítheti a krízisből való kilábalást, növeli a fogyasztói jólétet. A válságból való kilábalás “levezényléséhez” szükséges eszközökkel azonban a mindenkori kormányzat rendelkezik, a versenypolitika ennek az eszközrendszernek egy eleme.

A verseny nem önmagáért való, annak akkor van értelme, ha a fogyasztók, állampolgárok érzékelik annak előnyeit, jóléti hatásait – mutat rá a GVH elnöke. A fogyasztók a 2008-2012. között lezárt, megállapodásokkal és erőfölényes visszaélésekkel, valamint fúziókkal foglalkozó versenyfelügyeleti eljárásoknak köszönhetően mintegy 58 milliárd forintot takarítottak meg. A számítás abból indul ki, hogy – a verseny árleszorító hatása folytán – a GVH közbelépése megkíméli a fogyasztókat azoktól a többletkiadásoktól, amelyekkel a hivatal által megakadályozott versenyellenes magatartások és káros fúziók miatt egyébként szembesülnének.

A beszámoló szerint a hivatalhoz 2012-ben 115 előterjesztés és jogszabálytervezet érkezett véleményezésre, a GVH 39 esetben tett észrevételt. A hivatal további nyolc esetben – megküldés híján – saját kezdeményezésre véleményezett jogszabály-tervezetet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik