Gazdaság

Alig drágult az élelmiszer

élelmiszer (élelmiszer)
élelmiszer (élelmiszer)

A rezsicsökkentést még alig érezni az inflációs adatokban: 0,9 százalék maradt novemberben. Az étel alig drágult.

A várakozásoknak megfelelően, 0,9%-ra maradt az infláció novemberben, a fogyasztói árak 0,1%-kal mérséklődtek az előző hónaphoz képest. A meglepetést leginkább az élelmiszerárak emelkedésének markáns mérséklődése okozhatta, ami azonban mégsem tekinthető váratlannak a tavalyinál lényegesen kedvezőbb terméseredmények tükrében. Az élelmiszerárak egy hónap alatt 0,1%-kal csökkentek, egy év alatt pedig 0,4%-kal növekedtek.

Ennél alacsonyabb, 0,6%-os infláció utoljára 1974 februárjában volt.

A várakozásoknak megfelelően a dohánytermékek árrésének emelése már túlnyomórészt megjelent a fogyasztói árindexben. A ruházati árak havi, 0,8%-os drágulása megfelel a szezonális mértéknek. Az egyéb cikkek árai egy hónap alatt 0,5%-kal, ezen belül az üzemanyagárak 1,9%-kal csökkentek, míg egy év alatt 0,4%-kal, ill. 2,7%-kal kerültek lejjebb.

Tovább csökken

Suppan Gergely, a TakarékBank vezető közgazdásza szerint az infláció a következő hónapokban is markánsan mérséklődik. Az élelmiszerárakra nézve további enyhülő nyomást jelenthet a mezőgazdasági termelői árak érdemi mérséklődése, valamint a nemzetközi gabonaárak meredek zuhanása is, ami további lefelé mutató meglepetést is okozhat.

A háztartási energiaárak további 11,1%-os csökkentése novemberben már kismértékben megjelent, azonban ennek túlnyomó része decemberben jelenik meg, így decemberre az infláció 0,3%-ra eshet, véli Suppan. A nemzetközi dezinflációs trendek szintén az inflációs nyomás további mérséklődését vetítik előre, az európai országokban az infláció az elmúlt időszakban szinte kivétel nélkül alulmúlta a várakozásokat.

Az előző folyamatok hatására az átlagos infláció az idén 1,7%, jövőre 1,5% lehet. A sertéshús áfájának csökkentése ugyan nem közvetlenül a fogyasztói árakban jelenik meg, azonban közvetetten tovább mérsékelheti az árnyomást a húsiparban, ami tovább fékezheti az élelmiszerek drágulási ütemét.

Jobb az óvatosság

Mivel az infláció várhatóan az egész év során bőven a 3% inflációs cél alatt maradhat, a kamatcsökkentési ciklus elvileg folytatódhat az elemző szerint. A negyedik negyedévtől ugyan a belső kereslet enyhén élénkülhet, ez azonban nem elég erős ahhoz, hogy az inflációra nézve kockázatot jelentsen.

Azonban a legutóbbi piaci folyamatokat figyelembe véve továbbra is szükséges az óvatosság, amit az MNB monetáris tanácsa is hangsúlyoz. A Fed eszközvásárlási programjának szűkítése ugyan elmaradt, valamint Janet Yellen kinevezése a Fed élére azt sugallja, hogy a korábbi várakozásoknál lassabb lehet a Fed visszavonulása, erre azonban előbb-utóbb sor fog kerülni, ami újra emelheti a fejlett piaci hozamokat, ami ismét markáns nyomás alá helyezheti a feltörekvő piacokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik