Gazdaság

Megszüntetnék az áfát

Vámosi-Nagy Szabolcs (Vámosi-Nagy Szabolcs)
Vámosi-Nagy Szabolcs (Vámosi-Nagy Szabolcs)

Az áfacsalások olyan mértékűek, hogy amerikai mintára a klasszikus áfa megszüntetésével lehetne hatékonyan orvosolni, amelyhez viszont az unió adópolitikáját kellene átalakítani - mondta az Adó Online-nak Vámosi-Nagy Szabolcs adószakértő.

Az Ernst&Young szakembere szerint az áfát csak uniós szinten lehetne megszüntetni, mert az áfa az unió kötelező normatívája. “Adószakértőként úgy vélem, hogy csak így lehet kihúzni a talajt az áfacsalók alól, ugyanis a csalások nagy része nemzetközi ügy” – mondta az Adó Online-nak. Véleménye szerint az EU egészében az Egyesült Államokban honos rendszert kellene bevezetni, ahol nem a hozzáadott érték alapján fizetnek forgalmi adót.

Nem állhat mindenhol adórevizor

Az adószakértő a szakportálnak adott interjúban kifejtette: a hozzáadott érték alapú áfa elméletileg szép, tiszta rendszer, de mindenütt rengeteg a visszaélés, és a hatóságok csak kullognak a csalók után.

“Nem lehet minden ügylet mellé adórevizort vagy rendőrt állítani” – mondta a szakértő, aki szerint a rendszer magában hordozza a csalást. Az áfabevallások ugyanis az ügylet utáni hónap 20-án, vagy a következő negyedévben érkeznek be a magyar nyilvántartásba, és még egy negyedév eltelik, amíg bekerülnek a nemzetközibe, s mire ott elkezdik nézegetni a bevallást, a csaló cég régen eltűnt – mutatott rá.

Nem 27 százalékot fizetnek Amerikában

Az Egyesült Államokban mindezt átlátták, és ezért nem vezettek be hozzáadott érték típusú adóztatást – tette hozzá. Az amerikai rendszer hátránya, hogy minél több kézen megy át a termék, annál inkább halmozódik a forgalmi adó, de ez a szakértő szerint alacsonyabb tételeknél kezelhető. Arra a kérdésre, ez azt jelenti-e, hogy a láncban mindenki fizet adót, azt válaszolta: ha van lánc, akkor igen, de nem 27 százalékot, hanem kettőt vagy hármat.

Úgy vélte, hogy az áfát mindenképpen csökkenteni kéne, mert ha csökken az áfakulcs, akkor valamelyest csökken a feketegazdaság is. Ő személy szerint új rendszerben gondolkodna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik