Gazdaság

Drónokat vetne be a NAV

drón (drón)
drón (drón)

A beszerzések egyelőre még csak terv szintjén vannak.

Csillagháborús technikákat vásárolna az adóhatóság a csempészek minél hatékonyabb felderítése érdekében. A pénzt az EU adja, a konkrét tervek már megszülettek, a pályázatokat azonban még nem írták ki. A tervek szerint drónokat – vagyis távirányítható repülőgépeket is bevetnének – írja a napi.hu.

Többek közt robotrepülőgép, telepíthető vizuális és audió megfigyelő/rögzítő eszközökkel, GPS-nyomkövető rendszer, felügyelet nélküli videós megfigyelő rendszer szeizmikus, mágneses és infra-mozgásérzékelőkkel kombinálva – szerepel a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) beszerzési listáján – írják. A NAV megerősítette a lap információit, miszerint az adóhatóság ezen eszközök beszerzését tervezi a közeljövőben.

Arra a kérdésre, hogy mikor és hol fogják bevetni ezeket a speciális eszközöket, azt írta a NAV, hogy mindig a konkrét ellenőrzési és bűnüldözési szakmai igények fogják eldönteni. A lap szerint várhatóan az eszközök jelentős részét a csempészettől fokozatosan sújtott ukrán, román és a déli határszakaszokon fogják használni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik