Gazdaság

Plázákból koboz el telefonokat a NAV

mobiltelefon(430x286)(1).jpg (mobil, telefon, )
mobiltelefon(430x286)(1).jpg (mobil, telefon, )

A szerzői jogdíjak megsértése miatt a NAV sorra kobozza el a mobiltelefonokat a plázák, szupermarketek polcairól.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal emberei nagyszabású razzia keretében ellenőrzik a telefonok után befizetendő szerzői jogdíjak állapotát. Azokat a készülékeket, amelyeknél ezt nem fizették be, leveszik a polcokról és elkobozzák. Számos nagy gyártó terméke „esett már áldozatul”, iPhone-ok, ZTE, Huawei, Nokia és Sony telefonok landoltak az ellenőröknél – írja a wikitech.hu.

A jelenlegi szabályozás szerint az olyan adathordozó után kell jogdíjat fizetni, amely üres, így a telefonok belső memóriája után is. A befizetést az IMEI számhoz kötik és az alapján ellenőrzik. A portál azt állítja, az ellenőrök sorra járják a nagy szupermarketeket és rövid ellenőrzés után, ha a készülék IMEI száma nem szerepel az adatbázisban, már viszik is a telefont. Információik szerint a Tesco Megaparkból az Árkád Médiamarkt üzletéből és néhány Metro áruházból is koboztak már el telefonokat.

A Wikitech szerint azonban a telefonok memóriája nem üres, ugyanis azon foglal helyet az operációs rendszer. De ezt az anomáliát nem rendezte évek óta az Artisjus, így a NAV emberei a jogszabályokat követve helyesen járnak el.

A hírt hivatalos forrásból még nem erősítették meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik