Gazdaság

Napjai vannak hátra a pesti piacnak

Minden jel szerint november 21-én csütörtökön végleg bezár a Négy Tigris, azaz a józsefvárosi piac – írja a Pénzcentrum.hu. Sportközpont és szabadidőpark lesz az helyén.

Mint arról korábban beszámoltunk, Kocsis Máté VIII. kerületi polgármester június közepén kérte a tulajdonos Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől és a MÁV Ingatlangazdálkodási Igazgatóságától, hogy kezdeményezzék az üzemeltető szerződésének felmondását. Mint akkor fogalmazott: a terület a feketepiac melegágya, emellett a piac évente 15 milliárd forint adóbevétel-kiesést jelent. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a tisztességes eladók ezután is teret kapnak Józsefvárosban, van igény az olcsó árukra, ezért az, aki a jogszabályokat betartva működik, könnyített eljárásban, kedvező feltételekkel kaphat megfelelő üzlethelyiséget a kerületben.

Bandaharcok, leszámolás, hamis áruk

Tóth Tamás, Budapest rendőrfőkapitánya arról beszélt: a Kőbányai úti piac rendőri szempontból is a főváros egyik sötét foltja. Utalt arra, hogy a piacon a hatóság bevonása nélkül, “házon belül” intézik el a nézeteltéréseket, gyakori a leszámolás, bosszú. A statisztikai adatok szerint az elmúlt fél évben 200 bűncselekmény történt, sok esetről azonban nincs tudomása a rendőrségnek. Nehezíti a rendőrség munkáját a piacon jól kiépített riadólánc, így amikor a rendőrök odaérnek a helyszínre, minden illegális tevékenységet befejeznek az érintettek.

Az adóhivatal bevetési főigazgatója is hasonló problémákat emelt ki. Demeter Tamás elmondta: évente 50-100 millió forint közötti értékű árut foglal le a hatóság a piacon. Ezek többsége hamis ruházati cikk, szerzői jogot sértő termék.

Megoldják okosban: átsétálnak

A Négy Tigris árusainak többségét – mikor idén júniusban ott jártunk – nem vágta földhöz a hír, hogy bezár a piac. Mint mondták, ha kiteszik őket az állami tulajdonban lévő területről, akkor egyszerűen átsétálnak a Négy Tigris Piaccal szemben található épületkomplexumba, és ott folytatják tovább. Ez tehát azt jelenti, hogy minden marad a régiben, leszámítva, hogy a Kőbányai út páros oldalán a jövőben nem bódék lesznek, hanem egy sportközpont és egy szabadidőpark, amit 4 milliárd forintból tervez felépíteni az önkormányzat.

A hétvégén még élt a piac

A Pénzcentrum.hu helyszíni tapasztalatai szerint a hétvégén még a jól megszokott mindennapjait élte a híres-hírhedt piac. A választék még mindig hatalmas, sőt, a szürke-és feketekereskedelem sem szűnt meg: számlát csak elvétve kap a vásárló, és elképesztő mennyiségű hamis márkajelzésű termékkel találkozni. Az ezer forintba kerülő Chanel No.5 parfümtől kezdve az 30-40 ezres iPhone telefonig minden kapható.

Olvasói sztorik