Gazdaság

35 milliárd forintot kaphat vissza a Mol az államtól

mol (mol)
mol (mol)

Ennyi az a bányajáradék, amit az olajcéggel fizettetett be az Európai Bizottság azon a címen, hogy az állam jogosulatlan versenyelőnybe hozta a céget. Az Európai Bíróság azonban felülírta a döntést, így a pénz visszajárhat.

A történet még 2005-ben kezdődött, a Gyurcsány-érában. Ekkor a Mol és a kormány megállapodást kötött arról, hogy az olajcég által üzemeltetett hazai gáz- és olajkutak bányajáradékát öt évre 12,24-12,6 százalékon fixálják.

Európai Bizottság: 35 milliárdot az államkasszába

Aztán 2008-ban a magyar állam 30 százalékra emelte a bányajáradék általános mértékét, de mivel a Mol-lal még élt az ötéves fix járadék, egyedül rájuk nem vonatkozott ez a szabály. Ez szúrt szemet az Európai Bizottságnak: úgy ítélte meg, ezzel jogosulatlan versenyelőnybe hozta az állam a magyar olajcéget. Ezért arra kötelezték a Molt, hogy fizessen be az államkasszába 35 milliárd forintot, amennyivel kevesebb járadékot szedhettek be tőle 2008-ban.

Európai Bíróság: a 35 milliárdot vissza a Molnak

Az olajcég azonban nem nyugodott bele a döntésbe, hanem az Európai Bíróságon beperelte a bizottságot. Azzal érveltek, hogy bármelyik cég köthetett volna hasonló megállapodást, mint ők, illetve hogy a járadék emelése nem a kormány döntése volt, hanem az olajár-emelkedésből következett. A bíróság elfogadta az ennél egyébként jóval összetettebb érvelést, és megsemmisítette a bizottság döntését – írta a Népszabadság. Így a Mol-nak a 35 milliárd forint visszajár.

Fotó: Kummer János

A lap információi szerint a pénz egyébként nem az államkasszába került, hanem függő tételként az államadósságot csökkentették vele. Vagyis ha vissza kell fizetni a Molnak, akkor ennyivel nőhet az államadósság. Ami még nem biztos, mert az Európai Bizottság fellebbezhet a döntés ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik