Gazdaság

A Mol eladhatja az INA papírjait

mol (mol)
mol (mol)

A Mol INA-ban lévő részesedése eladásának előkészítésére adott felhatalmazást a cég igazgatósága az ügyvezető testületnek - közölte a Mol a BÉT honlapján pénteken.

A közlemény szerint a társaság igazgatósága felhatalmazta az ügyvezető testületet, hogy olyan megállapodást kössön a horvát kormánnyal, amely értékteremtést tesz lehetővé az INA növekedési stratégiájának megvalósításával.

Ezzel párhuzamosan az ügyvezető testület felhatalmazást kapott arra is, hogy készítse elő a Mol INA-ban meglévő “részesedésének értékesítését, annak érdekében, hogy maximalizálni tudja befektetésének értékét”.

De mennyit érnek az INA részvényei?

Nem olcsó mulatság a horvát nemzet becsületének megőrzése a magyarokkal való jogi-pénzügyi vitában – fogalmazott a Vecernji List. A brókerek szerint a mostani tőzsdei érték alapján az INA-részvények visszavásárlása legalább 3 milliárd euróba kerülne. Ez két és félszerese annak az összegnek, a valamivel több mint 1,2 milliárd eurónak, amelyet a Mol összesen fizetett az INA-részvényekért.

Érdeklik a részletek? Kattintson ide!

A Mol döntés a Mol vezetői és Ivan Vrdoljak horvát gazdasági miniszter zágrábi találkozóját követően született, amelyen a fő téma a horvát társaság irányítási modellje volt. A horvát fél szerint ők egy új vállalatvezetési módot javasoltak, amit a szombati napon hivatalosan is továbbítanak a Molnak

A magyar olajcég képviselői a találkozó után közleményban tudatták, hogy továbbra is jelentős nézetkülönbségek vannak a Mol és a horvát kormány között az INA olajipari vállalat helyzetének megítélésében. Szerintük ugyanis az INA vállalatirányítási modellje összhangban van a nemzetközi gyakorlattal, valamint a horvátországi és az európai szabályozással is.

A magyaroknál az irányítás

A Mol és a horvát kormány között szeptember 18-án kezdődtek tárgyalások az INA horvát olajipari vállalatról. A tárgyalásoknak október végén kellett volna folytatódniuk, ezt azonban elhalasztották a horvát fél kérésére. Arra hivatkoztak, hogy megváltozott a magyar tárgyalócsoport összetétele és a tárgyalások témája is módosult.

A horvát állam birtokolja az INA részvényeinek 44,84 százalékát, a Mol tulajdonában van a részvények 49,1 százaléka, valamint a magyar cég rendelkezik az irányítói jogokkal. A két fél között a legnagyobb vitát az INA irányítási modellje váltotta ki, amely a horvát fél szerint nincs összhangban a gazdasági társaságokról szóló horvát törvénnyel.

A magyar energiacég és a horvát fél ügyében Orbán Viktor is felszólalt, amikor a cég egy rendezvényén közölte, hogy a Mol az erős nemzeti ipar zászlóshajója, “büszkék vagyunk rá, megbecsüljük, és ha kell, meg is védjük”. Emlékeztetett arra, hogy a Mol legnagyobb részvényese a magyar állam, a cég jó kezekben van.

Ezt megelőzően a magyar kormány kiadott egy közleményt, amelyben a cég vezérigazgatóját Hernádi Zsoltot védték meg, aki ellen a horvát hatóságok elfogatóparancsot adtak ki. A kormány ekkor már jelezte, hoyg felkéri a Mol vezetését, hogy készítse elő az INA-részvények eladását, akár harmadik félnek is.

A Mol ezután közölte, hogy amennyiben az INA-ban meglévő részesedés esetleges eladásáról bármilyen döntés születne, a horvát fél korábbi szerződésszegései következtében Horvátország már nem rendelkezik azzal a szerződéses elővásárlási joggal, amelyet a 2009-es szerződések aláírásával szerzett meg. Ennek ellenére, egy ilyen esetben a Mol mindenképpen konzultálna a horvát kormánnyal is, amely korábban több fórumon is jelezte az irányítás megszerzésének szándékát, tehát egy potenciális vevőként tartja számon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik