Gazdaság

Lakások ezreit építhetnénk a stadionok árából

Nagyerdei Stadion (nagyerdei stadion, )
Nagyerdei Stadion (nagyerdei stadion, )

Egészen meglepő lendületet adna a lakáspiacnak, ha oda érkezne a stadionokra szánt 38 milliárd forint.

A jövő évi költségvetésben több mint 58 milliárd forint jut stadionépítésekre. Egy nagy, színvonalas nemzeti stadion simán belefér a közcél fogalmába, így az erre szánt 20,3 milliárdot ne is kérdőjelezzük meg, de van még azon kívül további 38 milliárd forint – írja a Napi.hu.

Ennyi pénz elég lenne például bő kétezer darab 70 négyzetméter alapterületű bérlakás építéséhez, 254 ezer forintos négyzetméterenkénti építési árral kalkulálva. Ha az építési költséget ötven százalékban megtámogatjuk az EIB kedvezményes hitelével, akkor ugyanennyi pénzből 4160 darab 70 négyzetméteres bérlakás is épülhetne, kétgyermekes családokkal számolva több mint 16 ezer fő számára. A hiteltörlesztésre a havi ezerforintos fajlagos bérleti díj fedezetet nyújt.

Az első pillanatra nem túl ütős volumen értékeléséhez érdemes emlékeztetni magunkat, hogy erre az évre 6-8 ezer új lakás építését prognosztizálják összesen szerte az országban, s az első háromnegyed év minap közzétett statisztikája alapján ez inkább a 6 ezerhez fog közelíteni. A pénzből 15, az ócsaihoz hasonló parkban összesen 1200 családi házra futná a keretből, de ésszerű helyen, reális árak mellett még tovább javulhatna a költés hatékonysága. A lap kitér a bérlakásokra is, ahol már 140 ezer családot lehetne komolyabban megsegíteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik