Gazdaság

Jobb egészségügyet stadionok helyett!

A hollandoktól elszenvedett 8-1-es vereség láthatóan mély nyomot hagyott a magyar szívekben. Egy friss kutatás szerint a legtöbben úgy vélik, semmit sem ér a foci kiemelt szerepe, a stadionépítésre szánt milliárdokat pedig inkább valami hasznosra költenék.

Inkább az egészségügy fejlesztésére vagy a munkahelyteremtés ösztönzésére fordítaná a többség a stadionépítésre elköltött milliárdokat, derül ki a Republikon Intézet friss kutatásából. A magyarok alig ötöde támogatja a stadionberuházásokat, és mindössze 9 százalék véli úgy, látszik a kiemelt támogatások eredménye, javult a magyar futball.

A kormány 2016-ig mintegy 38,6 milliárd költségvetési forrással tervezi támogatni a futballt.

A Republikon kutatása október 14-15. között készült, tehát már a csúfos magyar-holland világbajnoki selejtező után, az eredmény tehát nem meglepő.

Visszavágó

A meccs után nemcsak a kommentelők követeltek felelősöket a különböző netes fórumokon, de még fideszes politikusok is nyítlan fejeket követeltek. Kocsis Máté, VIII. kerületi polgármester és Fidesz-szóvivő egyenesen az MLSZ-vezér Csányit támadta, mondván hogy az beírta magát a magyar futball történetébe a 8-1-es vereséggel.

Csányi válaszában arra emlékeztette Kocsist, hogy a rendszerváltáskor hat pálya volt Józsefvárosban, ma azonban már csak négy. „Az ilyen ember focival kapcsolatban fogja be a száját” – véli Csányi.

Egészséges foci

Azt nehéz lenne tagadni, hogy a magyar foci nemzetközi viszonylatban rettenetesen teljesít, azt azonban még az illetékesek is elismerik, hogy a stadionok elsősorban a nézőknek és nem a játékosoknak épülnek. Vígh László stadionügyi kormánybiztos a HVG-nek adott nyilatkozatában arról beszélt, hogy a sportlétesítmények nélkül egy szülő sem fog tudni harcba szállni a számítógépekkel. „Hiába mondja, hogy állj fel, fiam a gép mögül és sportoljál, ha erre csak lerobbant állapotú épületekben van lehetőség” – véli Vígh.

Ha egyébként kisülne, hogy Víghnek igaza van, és a új stadionok révén valóban több gyerek él majd sportos életet, az a sportberuházásokat végső soron egészségügyi beruházássá is „alakítja”, hiszen aki rendszeresen sportol, általában egészségesebb, és így nemcsak jobb életet élhet, de az egészségügyi ellátórendszert sem terheli.

Olvasói sztorik