Gazdaság

Íme, a turbógyed részletei

A kormány gyed extrás tervezete arra épít, hogy pénzzel lehet ösztönözni a gyermekvállalást. De vajon igazuk van?

A legfontosabb részletek:

Újra vállalható lesz munka a gyermek egyéves kora után

Testvér születése esetén két gyedre vagy két gyesre is jogosult lehet

Itt a diplomás gyed

Újabb adókedvezmény a munkaadóknak

Az új családi támogatási formák mintegy 65 ezer embert érintenek és évi majdnem 19 milliárd forintba kerülnek majd az adófizetőknek – derült ki Soltész Miklós szociális és családügyért felelős államtitkár bejelentéséből.

Az intézkedések a gyermekvállalást nehezítő anyagi körülményeket igyekeznek kedvezőbbé tenni. Mint Soltész szavaiből kiderül, négy eléggé jelentős változást szeretne a kormány.

Egyrészt a gyermek melletti munkavállalást támogatnák. Másrészt pedig az adófizetők pénzéből finanszírozott juttatásokat is emelnék két módon: dupla gyedet, illetve gyest is kaphatnának a gyors egymásutánban két gyermeket is szülő nők, s bevezetnék a diplomás gyest, amelynek összege magasabb lenne a szokásosnál.

A gyed extra alapján a gyermek egyéves korában újra munkába álló nők a születés előtti fizetésük 70 százalékának megfelelő összegű, de legfeljebb bruttó 137 200 forintot kapnának.

Elég az anyaság megfizetése?

Az elmúlt évtizedekben radikálisan átalakult a magyar társadalom – és ez a gyermekvállalás kérdéseit sem hagyta érintetlenül. 2011 óta 10 millió fő alatt van a magyar népesség, s évente 30-40 ezerrel apad tovább.

Kattingassa infografikonunkat, hogy megismerhesse a helyzetet!


Mit gondol? Szavazzon és kommenteljen!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik