Gazdaság

Ön feketén kapja fizetését?

fizetés (fizetés)
fizetés (fizetés)

Egyesével járulnak a nagyfőnök elé borítékosztásra.

Kutatások szerint Magyarországon akár a munkavállalók hatoda is feketén kaphatja fizetését, vagy annak egy részét. A fehér, legális zónán kívüli foglalkoztatás gúzsba köti a magyar gazdaságot. Nem elég, hogy a torzítja a versenyt a feketebér, eltéríti a gazdaságpolitikai intézkedéseket, de kevesebb az adóbevétel is, s a munkavállalók számára is megalázó ez a megoldás. Borítékozás, kódolt üzenetváltások, megkésett kifizetések és a feketepénz, ami nélkül magyarok százezreinek megélhetése kerülne veszélybe – vezeti fel a feketegazdaságról szóló cikkét a Hvg.hu.

 

A lap több példát is hoz fel arra, hogy jól menő cégeknél akár a fizetésük kétharmadát is borítékba kapják a munkavállalók. Van, ahol a munkavállaló kiszolgáltatottságával vissza is él a cég, s tologatja vagy elnyeli a fizetések fekete részét, ha bajba kerül.

A vendéglátás, építőipar és a kereskedelem a leginkább érintett terület, mivel elsősorban az olyan szektorokban jellemző a feketebér, ahol sűrűn találkoznak a szereplők készpénzzel, itt nagyobb a lehetőség az adócsalásra.

Önnek volt már olyan munkahelye, ahol feketén kapta fizetését vagy annak egy részét?


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik