Gazdaság

S&P: Még mindig van lejjebb Magyarország számára

recesszió (recesszió, )
recesszió (recesszió, )

Továbbra is negatívnak ítéli a hitelminősítő a magyar államadósság kilátásait.

Megerősítette Magyarország eddigi nem túl jó hitelbesorolását reggel az S&P hitelminősítő, s érvényben tartotta a további leminősítésre utaló jelzését. A lépést a továbbra is gyenge magyar gazdasági növekedési kilátásokkal, a korlátozott jegybanki lazító mozgástérrel, illetve a még mindig magas magánszektorbeli és államadósság-állománnyal indokolta a hitelminősítő – foglalta össze a Portfolio.hu.

Fotó: AFP/Eric Piermont

A hitelminősítő emellett azt is megjegyezi, hogy meglátása szerint az elmúlt években gyengült az intézményi fékek és ellensúlyok rendszere Magyarországon. Az S&P szakértői úgy látják, hogy a háztartások, a vállalatok és az állam magas devizaalapú adósságállománya miatt minden olyan gazdaságpolitikai lépés, ami növeli a forintgyengülés esélyét, rányomja a bélyegét a gazdasági növekedési teljesítményre, és egyúttal növeli az adósságtörlesztés terheit.

Az intézmény megítélése szerint egyébként az elmúlt két évben hozott kormányzati lépések csökkentették a költségvetés nettó forrásszükségletét, ám a növekedési kilátások kárára.

Az S&P szerint 2015-ig nem várható az államadósság érdemi csökkenése, s valószínűbb, hogy 74 százalékon stabilizálódik. Persze ez az előrejelzés is erősen függ a forint árfolyamától, hiszen az államadósság negyven százaléka devizában keletkezett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik