Gazdaság

Szerencsejáték – megmondanák, ki megbízható

Az Országgyűlés elé került a szerencsejátékról szóló törvényt módosító javaslat.

A szerencsejátékról szóló törvényjavaslat az alaptörvény szerint sarkalatosnak minősül, elfogadásához a jelenlévő országgyűlési képviselők kétharmadának szavazata szükséges.

Ez is szerencse…

Magasabb lehet a koncessziós díj

Az indokolás kiemeli: a javaslat célja, hogy a szerencsejáték-iparban az ismeretlen és gyakran kétes hátterű jelentkezőkkel szemben – egy új eljárás biztosításával – az állam értékelni tudja a korábbi szereplő megbízhatóságát, valamint addig tanúsított jogkövető magatartását. Ugyanakkor az eljárás során a mindenkori minimum koncessziós díjnál lényegesen magasabb összegű koncessziós díjt állapíthasson meg.

Megmondják, ki a megbízható

A két fideszes képviselő, Puskás Imre és Ékes József által jegyzett törvényjavaslat meghatározza a “megbízható szerencsejáték-szervező” fogalmát, és a nemzeti vagyonról szóló törvény, a koncessziós törvény, valamint a szerencsejáték-törvény vonatkozó részeinek módosításával megteremti azt a lehetőséget, hogy az ágazati miniszter pályázati eljárás mellőzésével is köthessen koncessziós szerződést.

Ebben az esetben a koncessziós díj nem lehet kevesebb a mindenkori minimum koncessziós díj kétszeresénél.
Az indítvány szerint csak az minősülhet megbízható szerencsejáték-szervezőnek, aki a törvényi feltételek mindegyikét együttesen teljesíti.

Ezek lesznek a megbízhatóság kritériumai

Megbízható szerencsejáték-szervező a módosító javaslat szerint az a szerencsejáték-szervező, valamint annak többségi tulajdonosa, amely a nemzeti vagyonról szóló törvény szerinti átlátható szervezet, és valamennyi közteherre vonatkozó bevallási- és fizetési kötelezettségének eleget tett, és egyszer sem esett harminc napot meghaladó késedelembe, és legalább 10 éve folytat szerencsejáték-szervező tevékenységet Magyarországon.

További feltétel, hogy egyik bankszámláján sem volt azonnali beszedési megbízás az adóhatóság részéről, illetve működése során nem indult ellene végrehajtási eljárás. A működésével összefüggésben nem történt olyan jogsértés, amely miatt esetenként ötmillió forint összeget meghaladó bírsággal sújtották volna. A megbízható szerencsejáték-szervező a játékosok személyazonosságának megállapítására, valamint az ahhoz kapcsolódó adatkezelésre vonatkozó szabályokat maradéktalanul betartotta, amennyiben ilyen kötelezettség terhelte – áll a javaslatban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik