Gazdaság

Minden jó magyar projektet megfinanszíroznak

euró (euró, )
euró (euró, )

Az Európai Beruházási Bank (European Investment Bank, EIB) 2013-2015. között a korábbinál 40 százalékkal - 60 milliárd euróval - több forrást helyez ki.

Hogy melyik ország milyen mértékben részesedik az így évi 65-70 milliárd eurós finanszírozásból, attól függ, hogy milyen projekteket nyújt be. Az EIB, ahogy eddig, ezután is minden jó magyar projektet megfinanszíroz – nyilatkozta Baranyay László, a hitelintézet alelnöke az MTI-nek.

Már biztosan jön a pénz

Az alelnöki posztot szeptember 1. óta betöltő Baranyay László elmondta: az aktivitás bővítését a tagállamok múlt évben végrehajtott 10 milliárd eurós tőkeemelése tette lehetővé, amellyel a bank tőkéje 242 milliárd euróra nőtt. A plusz forrásokból az EIB részben új programokat indít, részben meglévő finanszírozási kereteit bővíti. A politikai döntés erről részben megszületett.

A közeljövőben az Európai Unió magas szintű tanácskozásain a bank eszközei új elemekkel bővülhetnek annak érdekében, hogy gyorsan, hatékonyan, jelentős összegű kihelyezéseket tudjon megvalósítani a gazdasági növekedés és a munkahelyteremtés támogatására.

Örülhetnek a kkv-k

A forrásokat alapvetően a kis- és középvállalkozások körében – az unió alapelveinek megfelelően – a versenyképesség növelése, a gazdasági növekedés elősegítése, a társadalmi stabilitás és az európai uniós kohézió erősítése érdekében kell felhasználni.

Az EIB kihelyezéseit az Európai Befektetési Alap (European Investment Fund, EIF) tőkebefektetéssel, garanciaprogramokkal egészítheti ki, ez szintén terítéken van – fűzte hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik