Gazdaság

Elvérezhetnek a kisebb nyelviskolák

nyelviskola(1)(960x640).jpg (nyelviskola)
nyelviskola(1)(960x640).jpg (nyelviskola)

A nyelviskolai piac koncentrálódását eredményezheti az új felnőttoktatási törvény, amely során a kisebb iskolák kénytelenek lesznek a nagyokba integrálódni – írja a Napi Gazdaság.

Négy-öt nagyobb nyelviskola maradhat a piacon, ha a szeptembertől hatályos új felnőttképzési törvény végrehajtási rendeletét a korábban kiszivárogtatott módon hirdetik ki − mondta a Napi Gazdaságnak Rozgonyi Zoltán, a szakmai szereplőket tömörítő Nyelvtudásért Egyesület elnöke.

A nyelviskoláknak korábban egyszeri 400 ezer forintot kellett fizetniük a vizsgahelyi akkreditációért, amit a Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központ végzett. Az új hatósági eljárás során egyszeri 100 ezer forintot kell fizetniük, viszont minden további program engedélyezése további 60 ezer, egy másik intézménytől átvett program engedélyeztetése pedig újabb 30 ezer forintba kerül.

Az új törvény letétet is kötelezővé tesz a nyelviskolák számára, bár ennek mértékéről még egyeztetnek a piaci szereplők a tárcával. Korábban legalább 2 millió forintot vagy az éves árbevétel 6 százalékát írták elő. A Napi Gazdaság információi szerint mára “csak” 3 millió forintról, illetve 2 százalékról folyik a vita.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik