Gazdaság

Így szórja el a kormány a pénzünket

forint (forint)
forint (forint)

Több száz milliárd forintnyi vitatható kiadást találtak a gazdasági lapok a jövő évi költségvetés tervezetében.

Összesen 17 ezer milliárd forintot költene el jövőre az állam a kormány javaslata szerint, amelyből a Napi elemzése szerint 234 milliárd forintnyi kiadás olyan, amely, ha nem is feltétlenül felesleges, de legalábbis erősen vitatható.

Ezekből szemezgettünk alább.

Versenyköltés

Ott vannak például a sportberuházások, amelyekre jövőre 36 milliárd forintot szán a kormány. Ebben benne van a húszmilliárdos Nemzeti Olimpiai Központ és a többi stadionépítés.

A 2014-es költségvetési törvényjavaslat
Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

A Világgazdaság összesítése szerint jövőre rekordösszeget szán a kormány a sportra: összesen 170 milliárdot terveznek a sport és a szabadidős tevékenységek támogatására fordítani. Ez kétszer annyi, mint amennyi idén volt erre tervezve. A pénz legjelentősebb hányada különböző létesítmények építésére megy. (Ezek üzemeltetésére azonban folyamatosan kell majd a költségvetésnek pénzt fordítania, évtizedeken keresztül.)

Mélyre nyúlnak

A Napi a vitatható hasznosságú költségek közé sorolja a Kossuth téri mélygarázst is, amelyet épp a választásokra időzítve adhatnak át. A Napi.hu számításai szerint a 2012-es, 2013 költségvetésből és a kormányzati tartalékból eddig 19,4 milliárd forintos támogatást kapott a program, ami jövőre további 17,4 milliárddal kerekedik ki. Így a Kossuth téri projekt – alsó hangon – 36,8 milliárdba kerül az adófizetőknek, ami pont 10 évnyi tornateremprogram fedezetének felel meg.

Extrahangos kampány

Magasabbra lökte a kormány a választásokra fordítható büdzsét is. Hatmilliárdot tettek félre a pártok kampányköltségeire, 3,1 milliárdot a távozó képviselők végkielégítésére. „Ezek csak az extra kiadások, hisz a választások lebonyolítása 10 milliárdba kerül, a pártok 3,8 milliárdos szokásos éves támogatása mellett” – jegyzi meg a Napi.

Még miniszterelnökség

A kancelláriára is még több pénz megy majd, pedig eddig se kellett garasoskodnia: a kormányzat kommunikációs és protokollkiadásai 3,9 milliárd forintra rúgnak 2014-ben. Az elmúlt években a kancellária kebelében számos kutatóintézet alakult, ezekre adott esetben szintén súlyos összegek mennek. „Vitatható, hogy bő kétmilliárdnak lenne-e jobb helye, mint a Nemzetstratégiai Kutató Intézetnél, a “rendszerváltás időszakáig kiemelkedő államférfiak szellemi örökségének bemutatására” törekvő Veritas Intézetnél, az ettől független Rendszerváltás Történetét Kutató Intézetnél vagy épp a Nemzeti Örökség Intézeténél” – teszi hozzá a cikk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik