Gazdaság

INA-ügy: a politikusok vagy az üzletemberek rángatják a szálakat?

ina-mol(210x140)(1).jpg (ina, mol)
ina-mol(210x140)(1).jpg (ina, mol)

Nyilatkozatdömping a MOL horvát érdekeltsége körüli balhéban.

Kapcsolódó cikkek

Aligha fog egy-két nap alatt lecsendesülni a MOL horvát érdekeltségei körüli diplomáciai, politikai és gazdasági állóháború. A horvát kormány elfogatóparanccsal kergeti Hernádi Zsolt MOL-vezért, mivel azt gyanítják: a magyar olajcég korrupcióval szerezte meg anno horvát társának részvénycsomagját a horvát államtól. Orbán Viktor miniszterelnök szerint a MOL-nak meg kellene fontolnia a horvát cég eladását.

Orbán Viktor Hernádi Zsoltal
Fotó: MTI/Kosztincsák Szilárd

Tőlünk tanulták?

Egyébként emlékezzünk: nem is olyan régen a MOL-ból hasonló eszközökkel ebrudalta ki a cég magyar menedzsmentje és a magyar kormány az orosz résztulajdonosokat, jelentősen megborítva a költségvetés gazdálkodását.

Íme az újabb fejlemények:

Az első tulaj joga?

A horvát lapok szerint nagy kérdés, hogy van-e a horvát kormánynak elővásárlási joga, ha a MOL úgy dönt, hogy kiszáll az INA-ból. A szerződés szerint 2014 januárjáig a MOL tulajdonosi szerkezetének változása esetén Horvátországnak elővásárlási joga lenne, mégpedig olyan áron, amilyet egy nemzetközi revizor állapít meg. Ám a MOL szerint a horvát kormány a szerződésnek már olyan sok elemét szegte meg, hogy elesett ettől a jogtól.

A Vecernji List horvát lap azonban arra jut a Napi által szemlézett cikkében: a bonyolult helyzet hosszú bírósági procedúrává válhat, ezért nehéz elhinni, hogy bármelyik komoly cég is kész lenne megvásárolni a Mol INA-részesedését, és úgy belépni a vállalatba, hogy előtte nem született megállapodás a horvát kormánnyal.

A Jutarnji List pedig meg nem nevezett kormányforrásokra hivatkozva azt írta, hogy a horvát államnak nincs pénze az INA-részvényekre, s ezért az EBRD-ez fordulhat hitelért.

Martonyi mondanivalója

Eközben a horvát sajtó Vesna Pusicot idézi, aki azt sérelmezi, hogy Martonyi János “a magyar kormány döntése alapján” lemondta részvételét egy dubrovniki energiafórumon. Vesna Pusic szerint nem lenne szabad, hogy a Hernádi ellen elfogatóparancsnak bármi köze legyen a horvát-magyar kapcsolatokhoz, sem pedig a Mol és Horvátország tárgyalásaihoz.

A magyar külügyminiszter ugyanakkor a TV2 Tények csütörtöki adásában azt mondta: a magyar érdek egyértelműen az, hogy a Mol-INA együttműködés fennmaradjon. Ugyanakkor szerinte a magyar kormány érti a politikai üzeneteket, és ha úgy lehet feloldani az ellentéteket, hogy a Mol eladja az INA-t, akkor azt kell tenni. A külügyminiszter a jelenlegi konfliktusban fontosnak tartja, hogy “ne folytassuk a vitát, ne élezzük a feszültséget”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik