Belföld

Orbán Viktor, a nyugodt villamosvezető

Orban-Viktor-SZekesfehervaron(1)(960x640).jpg (orbán viktor, )
Orban-Viktor-SZekesfehervaron(1)(960x640).jpg (orbán viktor, )

A kormányfő szokásos közrádiós interjújában bejelentette, hogy hitelből biztosan nem lesz béremelés. Beszélt a Mol-ügyről, a rezsicsökkentésről és az adóváltozásokról is.

Orbán Viktor a Kossuth Rádió reggeli műsorában – pártja, a Fidesz mellett érvelve – az MDF régi szlogenjét vette elő. Arról  beszélt, hogy “Magyarországnak ma egy nyugodt erőre van szüksége”. A 2014-es költségvetés tervezete kapcsán úgy vélte: az eredmények már derengenek, ezért “ezen a pályán kellene tartani az ország villamosát”.

A kormányfő azt mondta: külföldről felvett hitelből biztosan nem lesz béremelés, csak abból, amit magunk megtermelünk. Meg kell fogni saját kezünket az ország érdekében – fogalmazott a kormányfő. “Amit most megtehetünk, hogy a közszféra dolgozói kedvezményes lakástámogatásban részesülhetnek, később, talán, a bérek is emelkedhetnek, A pedagógusok dolgában jó irányba indultak el, azt sajnálja, hogy a rendőrök és a közszférában dolgozók bérét most nem tudják rendezni.

A miniszterelnök a családok helyzetéről azt mondta, “öreg halnak számít”, így már a ’90-es évektől hallja, mekkora gond, hogy az árak gyors emelkedése “fölzabálja a fizetéseket”, és a megélhetési költségek miatt a fizetésből másra nem jut. A cél ezért az, hogy minél több pénz maradjon a magyar családok zsebében.

15-20 év sikerét alapozták meg

Az elmúlt időszak egyik legnagyobb eredménye a kormányfő szerint, hogy a segélyalapú gazdaság a múlté. Munkaalapút hoztak létre, ez alapozhatja meg a következő 15-20 év sikerét. Mára csaknem négymillióan élnek munkából, de a cél az, hogy számuk legalább ötmillióra emelkedjen. A kormány próbálja legjobb tudása szerint betartani a választóknak tett ígéreteit, neki úgy tűnik, 3,5 év munkája sikeres volt, de “az ország akkor lesz boldog és elégedett, ha legalább 5 millió ember tud dolgozni, ehhez pedig még tenni kell”. Szerinte a cél az, hogy a munkából ne csak megélni lehessen, hanem gyarapodni is, de tudja, hogy ez nem minden esetben teljesül.


Fotó: Kummer János

Na ezért vagyunk jobbak Európánál

A miniszterelnök derűlátását azzal indokolta, hogy az infláció mélyponton van, a megélhetési költségek csökkentek. Az adótörvényekről szólva Orbán Viktor azt mondta: az EU-országok nagy része azért halad rossz irányba, mert nem tudta átalakítani adórendszerét, Magyarországnak ez sikerült. A 2,9 százalékos hiánycélról azt mondta: az európai országok többségének nő az államadóssága, nem sikerült ugyanis megreformálni magukat. A kontinens ezért lefelé húz.

A Fidesz-frakció még gondolkodik a luxusadóról, és cél az is, hogy a hústermékek ára csökkenjen, de csak olyan áfacsökkentésnek van értelme, amely valóban lejjebb viszi az árakat. A kormányfő szerint a kártyás pénzfelvét havi kétszer biztosan ingyenes lesz az átlagjövedelem mértékéig.  miniszterelnök a Kossuth Rádiónak adott interjúban pénteken.

A rezsiharcról szólva Orbán Viktor azt mondta, erősödik az az álláspont, hogy a csökkentést az alkotmányba foglalják. Természetesen nem az árak kerülnének az Alaptörvénybe, hanem az, hogy miként változhat a közműszolgáltatásokról szóló törvény. A Fidesz-frakció többsége most úgy látja, ehhez kétharmadra lehet szükség. Orbán Viktor két hete azt mondta: személy szerint megelégedne a feles szabályozással.

A Mol-INA-ügybről szólva Orbán Viktor hangsúlyozta, nem államok közötti problémáról van szó, a horvát-magyar kapcsolat nagyon jó, itt egy üzleti konfliktusról van szó. Megítélése szerint a barátság hosszabb távon fontosabb, mint egy üzleti vita, számoljunk el egymással korrekten, de civilizált módon. Magyarországnak nincs olyan érdekeltsége, ami miatt ragaszkodni kellene ezekhez az érdekeltségeihez, ezért azt javasolja, a Mol adja el az INA részvényeit – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik